Koulelo se, koulelo, červené jablíčko

Příjemně strávili podzimní podvečer děti s rodiči a sourozenci při přípravě chutných pomazánek: tvarohové s červenou řepou, z pečené mrkve, z cottage s jablky, s medem a zdobené mandarinkou. Dále mrkvového závinu s jablky, mrkvové rolády s mascarpone, koláče z červené řepy, mrkvových placiček se sýrem a celerové polévky.         

Nejdříve spolu okrajovali a čistili ovoce se zeleninou ke zpracování podle nabídnutých receptur, pak už jen krájeli, strouhali, míchali. Někdy při dohledu rodičů, jindy i s jejich pomocí. Brzy se nabízely k ochutnání první jednohubky. A že se po nich jen „zaprášilo“! Jejich chuť ještě umocnilo, že byly podávány na čerstvých domácích bagetkách z celozrnné mouky.                                                                                                           

V čase, kdy se ještě v kuchyni pod vedením naší skvělé paní kuchařky peklo a vařila polévka, se všichni věnovali povídání a degustaci ovoce. Tu si pro přítomné připravila paní Ing. Rozmarínová, která přinesla vzorky zajímavých odrůd jablíček a hrušek.                                                                                                  

 A pak se už mohlo při besedování ochutnávat a jen tak „sousedsky“ povídat o čemkoli. Děti hledaly a nabízely své vlastnoručně připravené dobroty a měly velikou radost, že všem chutná. Roznášely vytisknuté receptury a ujišťovaly se, že zrovna „tento“ koláč si doma také připraví. Ostatně, letošní nadúroda jablíček a ostatního ovoce, sladkost mrkve a pomalu končící sklizeň našich zahrádek nás přímo vybízejí připravit si z nich nějakou dobrotu, využít pilných malých ručiček a pak třeba i při pohádce prožít skutečně neopakovatelné chvíle.

Nabízíme recept na přípravu Křehkého mrkvového závinu s jablky:                                                                                                                                                                                                                               

300 g špaldové mouky
200 g tuku rostlinného
130 g mrkve
1/2 prášku do pečiva BIO
Z mouky, najemno nastrouhané mrkve, tuku a prášku do pečiva vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň půl hodiny odpočívat. Zatím si připravíme jablka.
Mrkvové těsto rozválíme, posypeme strouhankou a navršíme nastrouhanými jablky. Dle potřeby posypeme třtinovým cukrem, skořicí, popř. přidáme rozinky. Zavineme a pečeme na 180 stupňů asi 30 min. 

Dobrou chuť!
 

Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1Koulelo se, koulelo, červené jablíčko 1
Zpět na výpis