Komentovaný jídelníček 8. 10. – 12. 10. 2018

V pondělí si pochutnáme na zeleninovém rizotu, kde kromě kořenové zeleniny bude máslová dýně.

Dýně jsou technicky vzato ovocem, ale z výživového hlediska je řadíme mezi zeleninu. Mají nízký obsah sacharidů a nízký glykemický index. Kromě toho, že obsahují hodně vlákniny, dodávají nutričně významné množství draslíku, manganu a vysoké množství karotenu.

Máslová dýně patří mezi dýně s jemnou, hladkou, pevnou slupkou a velmi hustou dření. Vnitřek dýně překvapí zářivě oranžovou barvou. Chuť je lehce aromatická a sladká.

Rizoto doplní salát z naší oblíbené červené řepy.

Ve středu bude premiéra nové přesnídávkové pomazánky, tentokrát z pečené mrkve.

Ve čtvrtek si pochutnáme na celerové polévce. Celer je plný silných antioxidantů a prospěšných enzymů.

Tato krémová polévka je u dětí velice oblíbená.

Bílé zelí, jako další zástupce podzimní zeleniny, bude připraveno ve formě salátku ke čtvrtečnímu obědu.

Koulelo se, koulelo, červené jablíčko, až se dokoulelo do závinu, který si připravíme na páteční oběd.

Svačinky a přesnídávky doplní také sezónní ovoce a zelenina. Mrkev, poslední rajčátka z naší zahrádky, hrušky, hroznové víno, jablka.

Tento týden si představíme jednoho z našich regionálních dodavatelů.

Seznam regionálních dodavatelů:

Brambory – Farma Nevrkla Rousměrov

Mléko, mléčné výrobky, vejce, drůbež – Farma Němcovi Netín

Med - včelařství Zikmundovi Bory, Stanislav Požár Vídeň

Pečivo - Pekařství Kozina Křižanov

Obilné kaše - Nominál Vídeň

Maso - řeznictví Mynář Křižanov

Farma Nevrkla Rousměrov

Rodinná farma Nevrkla funguje již 25 let. Farma se zabývá především produkcí brambor, ale také další rostlinnou výrobou. Nedílnou součástí farmy je i výroba živočišná.

Hlavní důvody, proč nakupovat regionální potraviny:

Jsou více čerstvé a chutné

Potraviny přímo z našeho kraje nemusí absolvovat dlouhou cestu až na náš stůl, a jsou proto díky vyšší čerstvosti chutnější.

Jsou zdravější

Studie dokazují, že potraviny rychle ztrácejí cenné nutriční vlastnosti. Čerstvé regionální potraviny proto více prospějí našemu zdraví.

Chráníte životní prostředí

Doprava potravin na dlouhou vzdálenost zatěžuje životní prostředí. Čím kratší cesta, tím méně výfukových exhalátu.

Podpoříte místní zaměstnanost

Bude-li mezi spotřebiteli zájem o regionální potraviny, zůstanou zachována pracovní místa, eventuálně se nabídka pracovních míst v regionech ještě zvýší.

Víte lépe, co jíte

O producentech potravin z vašeho okolí máme většinou mnohem víc informací než o anonymních výrobcích zdaleka.

Zpět na výpis