Komentovaný jídelníček

Komentovaný jídelníček

6. 11. – 10.11. 2017

Milí strávnici,

tento týden si připomeneme svátek sv. Martina, který připadá na 11. listopad, kdy k nám podle pranostiky má tento světec na koni přivést první sníh. Svatý Martin se narodil roku 316 n.l., jako Martin Tourský  v Horní Panonii, dnešním Maďarsku. V patnácti se stal vojákem. Legenda říká, že jedné noci uviděl Martin na ulici polonahého žebráka, který žádal o almužnu. Martin peníze neměl a žebráka chtěl ochránit před chladem, rozetnul svůj vojenský plášť na dvě poloviny a jednu mu daroval. Po opuštění vojska se stal biskupem.

Svátek svatého Marina patřil již v historii k jednomu z nejoblíbenějších v roce. Tento den byl spojován nejenom s příchodem prvního sněhu, ale také s pravým posvícením se vším, co k němu patří. Čeledi obvykle končila sjednaná služba, dostávala plat a hledala službu pro další rok. Na mnoha místech se kromě posvícení konaly trhy. Ve vinařských oblastech pak tento den patřil oslavě nového vína.

K tomuto svátku patří upečená husa podávaná s knedlíkem a zelím. I k té se pojí hned dvě legendy. Podle jedné se jí proto, že husy svatého Martina rušily při kázání, a proto si nyní odpykávají svůj trest na pekáči. Druhá říká, že se před volbou biskupem skrýval v husím chlívku, ale husy ho prozradily.

Protože na naše bříška je husa velice mastná, připomeneme si tento svátek ve středu pečeným kuřetem, hlávkovým zelím, a bramborovými plackami.  V pátek si k svačince připravíme také tradiční svatomartinské rohlíčky s mákem.

Tento týden je do jídelníčku zařazen pokrm z červené řepy. Jedná se o koláč z řepy.

Červená řepa patří v našich končinách mezi jeden z nejzdravějších druhů zeleniny, které můžeme v kuchyni použít.  Nejenom obsahuje vitamíny B a C, provitamín karoten, vápník, hořčík, sodík, křemík, železo, zinek, kyselinu listovou, ale i jako prevence rakoviny, zlepšuje činnost mozku, pomáhá při trávení, zpomaluje projevy stárnutí, posiluje kosti. Červená řepa pochází z oblasti Středozemního moře a je prokázáno, že byla konzumovaná již před několika tisíci lety.

Zpět na výpis