Klíčení munga

7. 4. 2025

V různých (nejen) restauračních zařízeních se čím dál častěji setkáváme s naklíčenými semínky - jako s ozdobou nebo přímo s přílohou. Byli jsme zvědaví, jak takové klíčky chutnají a rozhodli jsme se s dětmi vyzkoušet klíčení fazolek munga. 

Proč právě mungo? Mungo jsou zelené fazolky, které po naklíčení chutnají podobně jako čerstvý hrášek. Mají osvěžující nasládlou chuť, posilují imunitu, detoxikují organismus a nenadýmají. Jejich klíčení je snadné a levné. Mladé klíčky jsou pro nás velice prospěšné - v naklíčených semínkách je hodně vitamínů (A, B, včetně B9 - kyseliny listové, C, E) a minerálů (vápník, fosfor železo, hořčík a další), mastné kyseliny a aminokyseliny. Výhonek obsahuje enzymy. Obsah bílkovin se blíží masu - pro tělo jsou však klíčky mnohem lépe stravitelné, protože během klíčení se složité cukry rozloží na jednoduché. 

Jak na to:

  1. Semena důkladně propláchneme ve studené vodě, případně probereme a ošklivé kusy odstraníme.
  2. Vložíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. Vody bude potřeba cca trojnásobek.
  3. Druhý den je vložíme do klíčící misky, na sítko nebo do plastové lahve s otvory pro odtok vody.
  4. Klíčky dvakrát denně propláchneme vlažnou vodou a vodu necháme okapat. Klíčky v ní nesmějí stát, zkazily by se. 
  5. Během 2 až 3 dnů budete mít klíčky připravené ke konzumaci. 
  6. Ideální je sníst je během 2 - 3 dnů, životnost jim prodloužíte skladováním v chladničce.

Tip: Vyzkoušejte si umístění klíčícího munga v tmavším koutě a na světle. Které mungo bude mít sladší chuť?

Stejným způsobem je možné klíčit také další neloupané a nepůlené luštěniny (př. čočka, hrách a cizrna), semínka zelenin (př. ředkvička, brokolice, řeřicha, rukola), vojtěšku či olejnatá semena.

S dětmi jsme si syrové klíčky přidávali do polévky nebo na svačinky jako posypku. Na saláty, rizota ani další dobroty se již nedostalo, protože nám malí jedlíci mungo celé snědli...  

Klíčení munga 1Klíčení munga 1Klíčení munga 1
Zpět na výpis