Klíčení munga
V různých (nejen) restauračních zařízeních se čím dál častěji setkáváme s naklíčenými semínky - jako s ozdobou nebo přímo s přílohou. Byli jsme zvědaví, jak takové klíčky chutnají a rozhodli jsme se s dětmi vyzkoušet klíčení fazolek munga.
Proč právě mungo? Mungo jsou zelené fazolky, které po naklíčení chutnají podobně jako čerstvý hrášek. Mají osvěžující nasládlou chuť, posilují imunitu, detoxikují organismus a nenadýmají. Jejich klíčení je snadné a levné. Mladé klíčky jsou pro nás velice prospěšné - v naklíčených semínkách je hodně vitamínů (A, B, včetně B9 - kyseliny listové, C, E) a minerálů (vápník, fosfor železo, hořčík a další), mastné kyseliny a aminokyseliny. Výhonek obsahuje enzymy. Obsah bílkovin se blíží masu - pro tělo jsou však klíčky mnohem lépe stravitelné, protože během klíčení se složité cukry rozloží na jednoduché.
Jak na to:
- Semena důkladně propláchneme ve studené vodě, případně probereme a ošklivé kusy odstraníme.
- Vložíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. Vody bude potřeba cca trojnásobek.
- Druhý den je vložíme do klíčící misky, na sítko nebo do plastové lahve s otvory pro odtok vody.
- Klíčky dvakrát denně propláchneme vlažnou vodou a vodu necháme okapat. Klíčky v ní nesmějí stát, zkazily by se.
- Během 2 až 3 dnů budete mít klíčky připravené ke konzumaci.
- Ideální je sníst je během 2 - 3 dnů, životnost jim prodloužíte skladováním v chladničce.
Tip: Vyzkoušejte si umístění klíčícího munga v tmavším koutě a na světle. Které mungo bude mít sladší chuť?
Stejným způsobem je možné klíčit také další neloupané a nepůlené luštěniny (př. čočka, hrách a cizrna), semínka zelenin (př. ředkvička, brokolice, řeřicha, rukola), vojtěšku či olejnatá semena.
S dětmi jsme si syrové klíčky přidávali do polévky nebo na svačinky jako posypku. Na saláty, rizota ani další dobroty se již nedostalo, protože nám malí jedlíci mungo celé snědli...