Jak jsme vynášeli Morenu

29. 3. 2016

Jsme mateřskou školkou, která v průběhu roku připomíná dětem koloběh dění v přírodě, tradice, svátky, a tak na dnešní den připadla slavnost vynášení Moreny, Morany, Smrtky či Zimy, jak se jí v naší malé kotlině mnoha názvy říká.

Slavení, ale nebylo pouze odpolední záležitostí v kruhu školky a rodičů, ale započalo se již dopoledne, kdy naši zástupci převzali na zámku v Pardubicích diplom a věcnou cenu za 1. místo v soutěži Vejce a já.

Ve školce mezitím paní učitelky dokončovaly výrobu Líta (léta), aby slavnost vynášení Moreny mohla začít. A tak, jak jsem napsala, Morenu jsme nakonec k vodě poslali a náležitě to oslavili. Na programu byla opět ochutnávka ze školkové kuchyně: pomazánka ze zeleninového základu s červenou čočkou a domácí semínkový chléb od našeho milého dodavatele Naší dobré pekárny. Věřte či nevěřte, pomazánka a chléb byly pryč jako mávnutím proutku a dokonce se rozproudila diskuze, cože to bylo za dobrotu? žlutý hrách? fazole? čočka? My z kuchyně máme velkou radost, že našim dětem chutná a neméně větší, že chutná i našim rodičům. Co plánujeme na další slavnost za ochutnávku? Nechte se překvapit i vy spolu s našimi rodiči. Určitě Vám o tom napíšeme.

Olga Chlápková, paní hospodářka
Zpět na výpis