Jak Berušky pekli chléb

Co budu potřebovat

na rozkvas:

  • 100 g žitné hladké mouky   (chlebová mouka ze mlýna- Veselí nad Lužnicí)

  • 1 lžíce kvásku
  • 100ml vody

na těsto:

  • 200 g žitného rozkvasu
  • 400 ml vody
  • 600 g hladké pšeničné chlebové mouky
  • 3 lžičky soli

  • 1-2 lžičky drceného kmínu (koření ze mlýna) Veselí nad Lužnicí
  • žitnou mouku na podsypání

dále:

  • dva plechy (jeden starší)
  • sázecí lopatu nebo prkénko
  • nůž na nařezávání
  • velký sáček
  • ošatku nebo cedník
  • mřížku na vychladnutí


Ve středu 13. října se třída Berušek proměnila v pekárnu. Kvásek si děti připravily jeden den dopředu. Děti vážily ingredience - mouku, kvásek, odměřovaly vodu a sypaly sůl a koření do mísy. Pozorovaly, jak se těsto 10 minut zpracovává v robotu. Poté jsme si vál posypali žitnou mouku a vyklopili jme na něj těsto. Párkát jsme těsto natáhli a přeložili, aby si vzalo ještě nějakou mouku a obalilo se vní. Vznikl kulatý bochník, který jsme ještě poprášili moukou. Děti přikryly těsto sáčkem, aby neosychalo a nechaly jsme hodinku odpočívat. Po hodině děti těsto zase přeskládaly a nechaly odpočívat. Zamotané těsto děti přendaly do ošatky odpčívat. Kynutí trvalo tak kolem 2 hodin. Předehřáli jsme troubu na max 250°C .Děti vložíly do trouby plech a dolů starý plech se záparou. Děti chléb vyklopily z ošatky na plech a 40 minut jsme nechaly chléb péci. Když chléb vychladl, tak si na něm děti moc pochutnaly venku na zahrádce.

Jak Berušky pekli chléb 1Jak Berušky pekli chléb 1Jak Berušky pekli chléb 1
Zpět na výpis