Jablíčkové mlsání
V naší mateřské škole jsme si v uplynulém týdnu užili krásnou podzimní tradici – společné pečení štrůdlu. A nebyl to ledajaký štrúdl. Děti si ho připravily z jablíček, která jsme nasbírali na školní zahradě.
Celý proces začal procházkou po zahradě. Děti si samy vybraly jablka, pozorovaly jejich tvary i barvy a povídaly si o tom, proč je ovoce zdravé. Už samotný sběr byl pro ně velkým dobrodružstvím – každý chtěl najít to nejhezčí a nejvoňavější jablíčko.
Ve třídě jsme jablíčka umyli. Děti si vyzkoušely, jaké to je loupat a strouhat jablíčka, nasypat skořici nebo cukr a smíchat všechny ingredience dohromady. Bylo krásné sledovat, jak se učí spolupracovat, domlouvat a dělit se o práci.
Když se štrúdl začal v troubě péct, celou školku provoněla vůně jablek a skořice. Děti se nemohly dočkat, až ochutnají svůj vlastní výtvor. Společné ochutnávání bylo slavnostním vyvrcholením celého dne – každý kousek chutnal o to víc, že byl vyrobený vlastníma rukama.
Tato aktivita nebyla jen o vaření. Vedla děti k poznávání cest „od zahrádky na talíř“, k uvědomění si hodnoty domácích surovin a radosti z toho, že i jednoduché recepty mohou být zdravé a chutné. Zároveň jsme společně objevili, že i tradiční český štrúdl se může stát krásnou součástí programu Skutečně zdravá škola.