Děti se pustily do evropské kuchyně
S přípravami celého projektu pomohla také regionální koordinátorka informačních aktivit o Evropské unii Eurocentra Pardubice, Mgr. Lucie Hylmarová, která žákům nejprve postupně představila jednotlivé země prostřednictvím přednášek zahrnujících základní informace a zajímavosti o dané zemi, členství a postoji země v Evropské unii, průmyslu a zemědělství, především pak o samotné kuchyni.
Žáci se tak seznámili se základní charakteristikou určité kuchyně, používanými surovinami, tradičními pokrmy a typickými svátečními chody, které jsou nedílnou součástí oslav vánočních či velikonočních svátků jednotlivých zemí. Koordinátorka také zmínila tradiční dezerty a alkoholické i nealkoholické nápoje, včetně dlouhodobých příprav těchto nápojů, které se předávají z generace na generaci. Na konci každé přednášky byly také zmíněny klasické recepty tradičních pokrmů dané země, žáci se tak mohli inspirovat k jejich přípravě.
Do projektu bylo zapojeno celkem 12 tříd II. stupně základní školy, přičemž každá třída si vylosovala jednu evropskou zemi. Na projektovém dni, jenž se konal dne 29. dubna 2016, tak byly prezentovány země jako Slovensko, Španělsko, Rusko, Itálie, Maďarsko, Norsko, Řecko, Velká Británie, Francie, Německo, Česká republika a Rakousko. V průběhu již zmíněného projektového dne měli žáci za úkol nejen zpracovat informace o dané zemi a její tradiční kuchyni, ale především některé pokrmy pro danou zemi charakteristické připravit či uvařit. Tohoto úkolu se žáci zhostili opravdu skvěle, jelikož každý měl příležitost ochutnat například ruský boršč, německý eintopf, francouzské crème brûlée, španělské gazpacho, řeckou baklavu a musaku, anglické brownies a sendviče, či rakouský Sacherův dort.
Všichni se tak dozvěděli spoustu zajímavých informací o jednotlivých evropských zemích a jejich kuchyních, a to pomocí pracovního listu s kvízovými otázkami regionální koordinátorky, který musel každý žák poctivě vyplnit. Na konci projektového dne si žáci ve spolupráci s jejich učiteli kvízy zkontrolovali a celý den společně zhodnotili.
Autor: Mgr. Lucie Hylmarová, Eurocentrum Pardubice