Činnost školní jídelny ke získání stříbrného certifikátu

  1. Existuje plán podpory zdravého stravování  a plní se

  2. Ve školní jídelně nabízíme stabilně zdravé pokrmy připravené z čerstvých sezónních surovin od místních farmářů , řezníků, a lokálních dodavatelů ( suché potraviny: rýže,luštěniny fi. Lagris) Příloha

  3. Pro základní a mateřskou školu odebíráme mléko a  mléčné výrobky z farmy Kojetín a farmy Diviš v Jižních Čechách viz příloha

  4. Zeleninu a ovoce odebíráme z Kutné hory, brambory a některé vybrané druhy zeleniny a ovoce pochází z místních zdrojů od lokálních pěstitelů .

  5. Maso odebíráme od místního řezníka, který je zásoben masem z českých trhů.

  6. Využíváme  vypěstované bylinky ze školního pozemku.

  7. Ve škole je funkční  stravovací komise. Spolupracuje s žákovským parlamentem, s vedoucí ŠJ a kuchařkami. Komise pořádá ochutnávky jedenkrát měsíčně. Jídelna není o akcích předem informována, zúčastňují se rodiče z řad zájemců, kteří nejsou členy SK  a zájemci z řad žáků školy. Z ochutnávky je sepsán se všemi zúčastněnými protokol, s nímž jsou seznámeni pracovníci ŠJ. Protokol lze nalézt na www.angel.cz .

  8. Škola odebírá pro žáky tzv.“Poťouchlé svačiny“, které splňují kritéria zdravého stravování a děti si samy organizují jejich výdej.

  9. Škola je zapojena do programu Ovoce a mléko do škol

  10. V rámci Dne Země, se školní jídelna již dvakrát zúčastnila projektů zaměřených na stravování v předem vyhlášeném tématu  MČ Prahy 12 – loni: Týden luštěnin-  každý den kuchyně nabídla strávníkům jídlo obsahující tuto komoditu v neobvyklé úpravě- receptuře. Tento rok jsme se zúčastnily oslav Dne Země zapojením do projektu : Turismus pro udržitelný rozvoj prostřednictvím zařazení Týdne Mezinárodní kuchyně, kde každý den byla strávníkům představena jiná země. – viz. jídelníček.Za tyto aktivity jsme obdrželi každý rok od MČ Prahy 12 Certifikát o zapojení do tohoto programu. Do programu byly zapojené taky děti – vyzdobily jídelnu na daná témata.

  11. Jako školní jídelna se chováme ekologicky: používáme ekologické přípravky na mytí nádobí.

  12. Třídíme odpad – viz kontejnery n tříděný odpad u vjezdu do dvora školy

  13. Dětem je u oběda nabízena možnost odložit ovoce, mléčný výrobek…pro dalšího strávníka místo odhození do odpadků – tzn.Neplýtváme potravinami – děti si samy vymalovaly plakáty do jídelny

  14. V rámci pitného režimu poskytujeme také pitnou vodu ochucenou bylinkami z naší školní zahrádky.

  15. Oslavili jsme padesátileté výročí školních jídelen Retro dnem ve školní jídelně.  

  16. Školní jídelna pořádá pro děti soutěže v rámci tématických dnů . Dny Řecké kuchyně, Dny italské kuchyně, v listopadu chystáme týden „ Vzpomínky na prázdniny“, kdy uvaříme tradiční česká jídla s využitím lokálních surovin včetně ovoce a zeleniny a zařadíme zdravou středomořskou kuchyni s využitím bylin z naší zahrádky a potravin od lokálních dodavatelů.

  17. Personál školní jídelny se průběžně vzdělává na různých seminářích. V červenci jsme absolvovaly kurz vaření od firmy Country Life s panem ing. Hladíkem.

  18. Ve spolupráci s rodiči,škola a školní jídelna vyhlásila soutěž  O nejlepší recept.

Zpět na výpis