Audit zbytků jídla

23. 4. 2025

Audit zbytků jídla ve školní jídelně ZŠ Mohylova

Audit č. 1

  • Datum provedení auditu:  10.032025
  • Počet vydaných obědů: 230
  • Množství použitých surovin/potravin na přípravu obědů v kg: 52 kg
  • Množství vyhozených zbytků v kg: 10 kg
  • Podíl vyhozených zbytků z celkového množství použitých surovin/potravin v %: 19 %
  • Podíl položek pokrmů v celkovém množství zbytků v %:
    • Gulášová 2%
    • Klasická čočka na kyselo s vejcem, zelí kysané 17%

Audit č. 2

  • Datum provedení auditu:  11.032025
  • Počet vydaných obědů: 239
  • Množství použitých surovin/potravin na přípravu obědů v kg: 43 kg
  • Množství vyhozených zbytků v kg: 10 kg
  • Podíl vyhozených zbytků z celkového množství použitých surovin/potravin v %: 23 %
  • Podíl položek pokrmů v celkovém množství zbytků v %:
    • Krupicová s vejcem 3%
    • Pečená krkovice, rýže, zelenina 20%

Audit č. 3

  • Datum provedení auditu:  12.032025
  • Počet vydaných obědů: 248
  • Množství použitých surovin/potravin na přípravu obědů v kg: 110 kg
  • Množství vyhozených zbytků v kg: 6 kg
  • Podíl vyhozených zbytků z celkového množství použitých surovin/potravin v %: 5,5 %
  • Podíl položek pokrmů v celkovém množství zbytků v %:
    • Cizrnová 2%
    • Smažený sýr, brambory, domácí tatarka, zelenina 7%

Audit č. 4

  • Datum provedení auditu:  13.032025
  • Počet vydaných obědů: 241
  • Množství použitých surovin/potravin na přípravu obědů v kg: 75 kg
  • Množství vyhozených zbytků v kg: 10 kg
  • Podíl vyhozených zbytků z celkového množství použitých surovin/potravin v %: 13 %
  • Podíl položek pokrmů v celkovém množství zbytků v %:
    • Boršč 4%
    • Žemlovka s jablky a tvarohem 9%

Audit č. 5

  • Datum provedení auditu: 14.03.2025
  • Počet vydaných obědů: 266
  • Množství použitých surovin/potravin na přípravu obědů v kg: 60 kg
  • Množství vyhozených zbytků v kg: 10 kg
  • Podíl vyhozených zbytků z celkového množství použitých surovin/potravin v %: 17 %
  • Podíl položek pokrmů v celkovém množství zbytků v %:
    • Hovězí vývar 1%
    • Krůtí maso na paprice, vřetena semolinová, zeleninový bar 15%

Vyhodnocení výsledků

V naší jídelně používáme pouze kvalitní a čerstvé suroviny. Snažíme se vařit s ohledem na děti, aby jídla byla nejen zdravá, ale také chutná a potěšila je každý den.

Od 10.3.2025 do 14.3.2025 jsme provedli dotazník mezi dětmi o tom, proč vracejí jídlo.

Děti jsou velmi vybíravé v jídle, a proto je potřeba schovat jejich neoblíbené suroviny nebo je připravit tak zajímavý způsobem, aby měly chuť je vyzkoušet.

Díky tomuto dotazníku se v naší jídelně tento týden snížily zbytky jídla. Děti s radostí odpovídaly na otázky, proč jídlo vrátily. Myslí, že by bylo dobré častěji pořádat takové tematické rozhovory, vysvětlovat například přínosy potravin, jako jsou luštěniny, a ptát se jich, v jaké podobě by ji rády ochutnaly.

Bylo by skvělé mít v jídelně místo, kam by děti samy vyhazovaly zbytky jídla.  To by je motivovalo vice dojídat a lepé se uvědomovat, kolik jídla se zbytečně vyhazuje.

Dalším důvodem jsou velké svačiny před obědem, děti kvůli tomu nejsou hladové. Pokud svačina bude sestávat z lehčích a zdravějších potravin, jako jsou:

  • čerstvá zelenina
  • ovoce
  • malé porce ořechů nebo semínek
  • jogurt nebo tvaroh
  • sušenky z celozrnné mouky

pomůže to dětem udržet si apetit na plnohodnotný oběd. Svačina by neměla být příliš těžká, aby nesnížila chuť k obědu. Tohoto tématu se již týká rozhovor s rodiči. Jakou svačinu je nejlepší dávat dětem do školy. Aby byly hladové a měly chuť k obědu.

Zpět na výpis