Audit zbytků jídla
Audit zbytků jídla ve školní jídelně ZŠ Mohylova
Audit č. 1
- Datum provedení auditu: 10.032025
- Počet vydaných obědů: 230
- Množství použitých surovin/potravin na přípravu obědů v kg: 52 kg
- Množství vyhozených zbytků v kg: 10 kg
- Podíl vyhozených zbytků z celkového množství použitých surovin/potravin v %: 19 %
- Podíl položek pokrmů v celkovém množství zbytků v %:
- Gulášová 2%
- Klasická čočka na kyselo s vejcem, zelí kysané 17%
Audit č. 2
- Datum provedení auditu: 11.032025
- Počet vydaných obědů: 239
- Množství použitých surovin/potravin na přípravu obědů v kg: 43 kg
- Množství vyhozených zbytků v kg: 10 kg
- Podíl vyhozených zbytků z celkového množství použitých surovin/potravin v %: 23 %
- Podíl položek pokrmů v celkovém množství zbytků v %:
- Krupicová s vejcem 3%
- Pečená krkovice, rýže, zelenina 20%
Audit č. 3
- Datum provedení auditu: 12.032025
- Počet vydaných obědů: 248
- Množství použitých surovin/potravin na přípravu obědů v kg: 110 kg
- Množství vyhozených zbytků v kg: 6 kg
- Podíl vyhozených zbytků z celkového množství použitých surovin/potravin v %: 5,5 %
- Podíl položek pokrmů v celkovém množství zbytků v %:
- Cizrnová 2%
- Smažený sýr, brambory, domácí tatarka, zelenina 7%
Audit č. 4
- Datum provedení auditu: 13.032025
- Počet vydaných obědů: 241
- Množství použitých surovin/potravin na přípravu obědů v kg: 75 kg
- Množství vyhozených zbytků v kg: 10 kg
- Podíl vyhozených zbytků z celkového množství použitých surovin/potravin v %: 13 %
- Podíl položek pokrmů v celkovém množství zbytků v %:
- Boršč 4%
- Žemlovka s jablky a tvarohem 9%
Audit č. 5
- Datum provedení auditu: 14.03.2025
- Počet vydaných obědů: 266
- Množství použitých surovin/potravin na přípravu obědů v kg: 60 kg
- Množství vyhozených zbytků v kg: 10 kg
- Podíl vyhozených zbytků z celkového množství použitých surovin/potravin v %: 17 %
- Podíl položek pokrmů v celkovém množství zbytků v %:
- Hovězí vývar 1%
- Krůtí maso na paprice, vřetena semolinová, zeleninový bar 15%
Vyhodnocení výsledků
V naší jídelně používáme pouze kvalitní a čerstvé suroviny. Snažíme se vařit s ohledem na děti, aby jídla byla nejen zdravá, ale také chutná a potěšila je každý den.
Od 10.3.2025 do 14.3.2025 jsme provedli dotazník mezi dětmi o tom, proč vracejí jídlo.
Děti jsou velmi vybíravé v jídle, a proto je potřeba schovat jejich neoblíbené suroviny nebo je připravit tak zajímavý způsobem, aby měly chuť je vyzkoušet.
Díky tomuto dotazníku se v naší jídelně tento týden snížily zbytky jídla. Děti s radostí odpovídaly na otázky, proč jídlo vrátily. Myslí, že by bylo dobré častěji pořádat takové tematické rozhovory, vysvětlovat například přínosy potravin, jako jsou luštěniny, a ptát se jich, v jaké podobě by ji rády ochutnaly.
Bylo by skvělé mít v jídelně místo, kam by děti samy vyhazovaly zbytky jídla. To by je motivovalo vice dojídat a lepé se uvědomovat, kolik jídla se zbytečně vyhazuje.
Dalším důvodem jsou velké svačiny před obědem, děti kvůli tomu nejsou hladové. Pokud svačina bude sestávat z lehčích a zdravějších potravin, jako jsou:
- čerstvá zelenina
- ovoce
- malé porce ořechů nebo semínek
- jogurt nebo tvaroh
- sušenky z celozrnné mouky
pomůže to dětem udržet si apetit na plnohodnotný oběd. Svačina by neměla být příliš těžká, aby nesnížila chuť k obědu. Tohoto tématu se již týká rozhovor s rodiči. Jakou svačinu je nejlepší dávat dětem do školy. Aby byly hladové a měly chuť k obědu.