Adventní komentovaný jídelníček

V jídelníčku jsou tento týden zařazeny určitě skvělé a zdravé suroviny. Některé notoricky
známé i ty méně.

V pondělí si pochutnáme na hrachové kaši. Hrách je důležitá luštěnina, pěstuje se hlavně kvůli
chutným plodům, které obsahují vitamíny (hlavně skupiny B). Ve větším množství obsahuje
také minerální látky, zvláště fosfor a draslík, ale i vápník a hořčík. Plody jsou lusky, obsahují
dužnatá semena zvaná hrášky. Nezralé hrášky či celé lusky se používají jako zelenina (hrášek),
zralá semena (hrách) se používají jako luštěnina.

Hrách je jako surovina zastoupen ve většině kuchyní světa:

 Ärtsoppa (hrachová polévka) skandinávská kuchyně
 Hrachová polévka (česká kuchyně)
 Hrachová kaše (česká kuchyně)
 Hrachové placky (staročeská kuchyně)
 Hrachový šoulet (židovská kuchyně)
 Mater paneer (hrách se sýrem) indická kuchyně

V úterý je ke svačince čiroková kaše. U nás méně známá a neprávem opomíjená obilnina
jménem čirok je protizánětlivá a bezlepková potravina, která má původ v Africe před více jak
8000 roky. Čirok je významným zdrojem vlákniny, proteinů, aminokyseliny (lysin) a obsahuje
také hořčík, železo, fosfor, draslík, mangan, měď, selen i zinek, a z vitamínů pak především
vitamín B6, B1, B2, B3.

V semínkách máku jsou obsaženy důležité látky: železo, thiamin, hořčík, fosfor a měď. Mák
ale vyniká vysokým obsahem jiného prvku. Víte jakého? Je to vápník. A je velmi dobře
vstřebatelný. Bude určitě chutnat ve středečním makovci, který je bez tuku.

Hovězí maso se staročeskou omáčkou nás prohřeje svými surovinami (skořice, povidla a
perník) a vůně bude skoro vánoční. Zelenina je zastoupena především v polévkách. Dýňový
krém, česneková, zeleninová s bulgurem, pohanková se zeleninou. Protože polévka je grunt, a
kdo ji nejí je špunt.

Adventní komentovaný jídelníček 1Adventní komentovaný jídelníček 1Adventní komentovaný jídelníček 1Adventní komentovaný jídelníček 1Adventní komentovaný jídelníček 1
Zpět na výpis