Aby jablíčka neshnila ve sklepě

Aby jablíčka neshnila ve sklepě

V rámci týdne, který byl zaměřený na ochranu přírody, jsem si s dětmi povídala o tom, co se děje přes zimu s úrodou, která byla sklizena v podzimních měsících. Naše povídání směřovalo k ovoci a zelenině.

Aby naše činnosti nezůstaly jen na půdě školky, rozhodly jsme se pro aktivní zapojení rodinných příslušníků. Připravily jsme plakát, prostřednictvím kterého jsme poprosily rodiče a další příbuzné, zda by nám do třídy přinesly několik jablíček. Záměrně jsme poprosily o jablka doma uskladněná (ne koupená), na kterých bylo vidět, jak se za dobu od sklizně změnila.

Další den jsme se již mohly v ranních hrách pustit do přípravy křížal. Jablíčka jsme umyly a osušily, poté z nich děti oškrabaly slupky a příborovým nožem jablka nakrájely. Samostatně naplnily připravená plata a jablka jsme usušily.

První ochutnávka proběhla již den poté dopoledne. Jablka jsme sušily celý týden, abychom je všechny zpracovaly a mohly si na nich pochutnat.

Bylo zajímavé pozorovat, jak děti manipulují se škrabkou či nožem. Některé děti již tyto pomůcky znaly a vyzkoušely doma, pro jiné to byla první velká zkušenost.

A jak chutnala sušená jablíčka? Některé děti chuť sušených jablíček znaly a pochutnaly si, jiné aspoň ochutnaly. Ale co je nejdůležitější, všechny děti si celý proces příprav i ochutnávku moc užily.

Aby jablíčka neshnila ve sklepě 1Aby jablíčka neshnila ve sklepě 1Aby jablíčka neshnila ve sklepě 1Aby jablíčka neshnila ve sklepě 1
Zpět na výpis