Vyzkoušejte melasové cookies

14. 2. 2018
Skutečně zdravá škola

Sušenky mají příjemně karamelovou chuť díky kokosovému cukru a melase a najdete v nich také mandlovou mouku. Jestli nemáte s těmito ingrediencemi zkušenosti, tak nevadí. Najde se hned několik důvodu, proč je vyzkoušet. Všechny tyto ingredience najdete v prodejnách zdravé výživy.

Kokosový cukr má hnědou barvu a může nahradit klasický bílý cukr. Jeho glykemický index je 35 (ve srovnání s medem, který má GI 90). Znamená to, že budete mít stabilní hladinu krevního cukru. Obsahuje zároveň vitamíny skupiny B a z minerálů obsahuje hořčík, draslík, zinek a železo.

Melasa, která vzniká při výrobě cukru a má konzistenci sirupu. Je bohatá na: vápník, železo a hořčík, vitamíny sk. B a enzymy.

Mandlová mouka je alternativa k té pšeničné, neobsahuje žádný lepek a má velmi malé množství sacharidů. Je také bohatá na vitamín E, což je důležitý antioxidant a dále obsahuje hořčík, mangan, fosfor a měď. 

Suroviny: 

  • ¼ šálku rozpuštěného kokosového oleje
  • ¼ šálku kokosového cukru
  • 2 lžíce melasy
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 šálek mandlové mouky
  • ¼ šálku kokosové mouky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička zázvoru
  • ½ lžičky perníkového koření
  • ¼ lžičky soli
  • 1/3 šálku na kousky nakrájené hořké čokolády

Postup: 

Předehřejte troubu na 180C stupňů.

  1. Ve větší míse smíchejte kokosový olej, vejce, melasu, kokosový cukr a vanilkový extrakt (kokosový olej nesmí být horký, jinak byste v něm vajíčko uvařilo).
  2. Přidejte mandlovou a kokosovou mouku, koření a sodu a vše pečlivě promíchejte.
  3. Vmíchejte kousky čokolády.
  4. Vytvořte 10-12 kuliček a vložte je na plech a každou zmáčkněte, abyste vytvořili malé cookiesky.
  5. Pečte 8-11 minut (dle trouby). Nechte poté zchladnout a vesele konzumujte.

Počet porcí: 12 menších sušenek

Doba přípravy: 20 minut

Dominika Walterová, Česká naturopatická společnost

Zpět na výpis