Recept: jednoduché a zdravé vánoční kuličky

7. 12. 2017
Skutečně zdravá škola

K prosinci neodmyslitelně patří pečení vánočního cukroví. Já osobně si na tradiční kousky moc nepotrpím, mám ráda zdravější varianty, které jsou navíc rychle hotové. V případě tohohle receptu se mohou zapojit i menší děti, které přípravu hravě zvládnou.

Další výhodou je, že v receptu nejsou použity žádné hlavní alergeny (mimo ořechy a kakao), takže je celkem bezpečný. Složením jsou kuličky vhodné pro vegany, celiaky i osoby s laktózovou intolerancí. Bezpečné jsou i pro diabetiky.

Vánoční kuličky z vloček quinoy

Co budete potřebovat na cca 20 ks kuliček:

  • 40 g vloček z quinoy
  • 20 g kakaového prášku
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžičky mandlového másla nebo tahini
  • 1 - 2 lžíce datlového sirupu
  • 0,5 cm vanilkového lusku
  • 2 lžíce kokosových vloček

Jednoduchá příprava:

Vanilkový lusk rozřízněte a plochým nožem z něj vyškrabte semínka. Ty poté dejte do mísy, kam přidáte vločky z quinoy, kakao, kokosový olej, mandlové máslo a sirup. Vše důkladně promíchejte. Malé kuličky uděláte tak, že naberete hmotu na čajovou lžičku a vytvarujete. Nakonec obalte v kokosu.

Iveta Kulhánková, nutriční terapeut a tajemnice České naturopatické společnosti

Zpět na výpis