Využívání výpěstků a potravin ve školním stravování získaných darem
Obrátili jsme se s touto otázkou na Ministerstvo zdravotnictví a máme pro vás dobrou zprávu. Zde je vyjádření paní Ing. Silvie Slavíkové z Odbor ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví:
„V provozovnách školního stravování lze přijmout sponzorské dary/dary od rodičů/místních pěstitelů, pokud bude s těmito produkty nakládáno v souladu s postupy správné hygienické praxe a bude zajištěna jejich sledovatelnost, tzn., bude vedena evidence tohoto produktu jakou součást postupů založených na principu HACCP v rozsahu – druh produktu, množství produktu, místo původu, datum odběru. Současně musí být zajištěno, že uvedené produkty budou čerstvé, nebudou mechanicky poškozeny a bez známek kažení.“
Jinými slovy: pokud budete s dary zacházet tak, jako s běžně nakupovanými potravinami, můžete je využívat.