V září vaříme s... Hankou Zemanovou
Tuhle polévku vařím celé léto a zatím chutnala úplně všem. Vlastně všichni, co ji ochutnali, po mně chtěli recept. Tady je! Vždy když tuhle polévku vařím a pak vidím, jak dětem i dospělým chutná, mám velkou radost. Radost z toho, že všem prospěje mnohem více než běžná koprovka či jiná krémová polévka, která je vlastně jen bílou moukou zahuštěná voda se smetanou a nekvalitním octem… Pro tělo opravdu nic moc. Naopak tento recept je plný zdravé zeleniny a jáhel.
Tuhle zeleninovou krémovou polévku lze skvěle dochucovat nejen koprem, ale také křenem či česnekem a čerstvými bylinkami. Místo cuket můžete na podzim použít jiné druhy bílé zeleniny, jako je třeba bílá část pórku, petržel nebo pastinák, a dochutit křenem a umeoctem.
Cuketová koprovka s jáhlami podle Hanky Zemanové
Budete potřebovat
- oloupaná cuketa 600 g
- cibule 3 ks
- brambory 200 g
- přepuštěné máslo nebo olivový olej a kousek másla 3 lžíce
- mořská sůl 2 lžičky
- oprané a okapané jáhly 50 g
- voda 1,5 litru
- celý pepř 3 kuličky
- umeocet 2–3 lžíce
- čerstvý kopr 1 velká hrst
- máslo nebo ghí 1 lžička
- smetana na vaření 12% 100 ml
- vejce vařená natvrdo (nebo 100 g marinovaného tofu) 4 ks
Postup
Cibulku se solí orestujeme do sklovata na oleji nebo ghi. Přidáme oloupanou nakrájenou cuketu. Společně dále zvolna restujeme 5 až 10 minut. Přidáme jáhly, zalijeme vodou a vaříme asi 15 minut. Rozmixujeme na jemný krém, přidáme brambry na drobnější kostky a povaříme dalších asi 5 minut. Na závěr přidáme kopr (240g tj 105g tuhého obsahu) a dochutíme umeoctem a případně lehce přírodním cukrem.
Poznámka
Polévku je možné zjemnit klasickou či rostlinnou smetanou.
Velmi vhodné je místo sterilovaného kopru použít kopr čerstvý, v tomto případě je možné podtrhnout typickou chuť jablečným či vinným octem.
Mimo cuketovou sezónu připravíme podobný zelenino-jahelný krém s využitím kedlubny, zelí a celeru, v tomto případě je nutné po mixování krém přepasírovat přes husté sítko.
Recept je z Nové biokuchařky Hanky Zemanové, kteoru vloni vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz