V červenci vaříme s … Monikou Hemerovou
Monika Hemerová je profesionální výživový poradce, konzultantka METABOLIC balance. Vystudovala biochemii a mikrobiologii. V roku 2002 založila fitness pro ženy MODELACE. Zároveň provozuje soukromou výživovou poradnu v Praze, Poděbradech a Kolíně a píše na svůj blog Dokonalá postava. Pracuje také jako regionální koordinátorka programu Skutečně zdravá škola ve Středočeském kraji.
Vídeňský bramborový salát - bez brambor
Klasický vídeňský bramborový salát, tedy salát bez majolky, je jasná klasika mého dětství pro každé léto. Bez majolky je lehký, a prakticky nehrozí, že by vám z něj mohlo být těžko.
Je to vážně jedna z mých nej příloh hlavně k rybě, ale i k jakémukoliv kousku pečeného masíčka nebo tofu.
Lehce teplý, tak i dokonale vychlazený z lednice…
Co třeba varianta s pastiňákem nebo s petrželí? Ideální zeleninová příloha, přesně, jak teď v létě potřebujeme. Až vyzkoušíte, jiný již nebudete chtít.
Suroviny:
- 1 porce zeleniny: pastiňák nebo petržel (na osobu 150 g), červená cibule
- pažitka
- sůl, pepř
- olej, jablečný ocet
- 50 ml zeleninový bujon
- BÍLKOVINA – například 1 porce uzené tofu
Postup:
- Pastiňák nebo petržel omyjeme, oškrábeme, nakrájíme na kolečka. Uvaříme v menším množství osolené vody, asi 10 minut.
- Cibuli oloupeme, opláchneme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké proužky. Připravíme si do misky.
- Uvařený pastiňák scedíme, dáme do mísy, v které budeme salát servírovat.
Současně v kastrůlku přivedeme k varu zeleninový bujon s octem a olejem, hned vmícháme cibuli, odstavíme z ohně. Přikryjeme pokličkou, necháme proležet 10 – 15 minut.
Přidáme ke kolečkům pastiňáku, opatrně zamícháme. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem.
Můžeme přidat pažitku a vaše další oblíbené bylinky.
Na talíři posypeme nakrájenou pažitkou.
A může se jít grilovat …
Uzené tofu nakrájíme na plátky, opečeme na pánvi na sucho a přidáme k salátu.