V červenci vaříme s … Monikou Hemerovou

28. 6. 2017
Skutečně zdravá škola

Monika Hemerová je profesionální výživový poradce, konzultantka METABOLIC balance. Vystudovala biochemii a mikrobiologii. V roku 2002 založila fitness pro ženy MODELACE. Zároveň provozuje soukromou výživovou poradnu v Praze, Poděbradech a Kolíně a píše na svůj blog Dokonalá postava. Pracuje také jako regionální koordinátorka programu Skutečně zdravá škola ve Středočeském kraji.  

Vídeňský bramborový salát - bez brambor

Klasický vídeňský bramborový salát, tedy salát bez majolky, je jasná klasika mého dětství pro každé léto. Bez majolky je lehký, a prakticky nehrozí, že by vám z něj mohlo být těžko.

Je to vážně  jedna z mých nej příloh hlavně k rybě, ale i k jakémukoliv kousku pečeného masíčka nebo tofu.

Lehce teplý, tak i dokonale vychlazený z lednice…

Co třeba varianta s pastiňákem nebo s petrželí? Ideální zeleninová příloha, přesně, jak teď v létě potřebujeme. Až vyzkoušíte, jiný již nebudete chtít.

Suroviny:

  • 1 porce zeleniny: pastiňák nebo petržel (na osobu 150 g), červená cibule
  • pažitka
  • sůl, pepř
  • olej, jablečný ocet
  • 50 ml zeleninový bujon
  • BÍLKOVINA –  například 1 porce uzené tofu

Postup:

  1. Pastiňák nebo petržel omyjeme, oškrábeme, nakrájíme na kolečka. Uvaříme v menším množství osolené vody, asi 10 minut.
  2. Cibuli oloupeme, opláchneme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké proužky. Připravíme si do misky.
  3. Uvařený pastiňák scedíme, dáme do mísy, v které budeme salát servírovat.

Současně v kastrůlku přivedeme k varu zeleninový bujon s octem a olejem, hned vmícháme cibuli, odstavíme z ohně. Přikryjeme pokličkou, necháme proležet 10 – 15 minut.
Přidáme ke kolečkům pastiňáku, opatrně zamícháme. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem.
Můžeme přidat pažitku a vaše další oblíbené bylinky.
Na talíři posypeme nakrájenou pažitkou.

A může se jít grilovat …

Uzené tofu nakrájíme na plátky, opečeme na pánvi na sucho a přidáme k salátu.

Zpět na výpis