Skutečně zdravá škola úspěšně ukončila projekt Bezpečné a zdravé potraviny do českých škol
Díky aktivitám projektu mohlo 7 základních škol zásadním způsobem rozvinout aktivity v oblasti zdravé výživy, zdravého životního stylu a bezpečnosti potravin. Do projektu se zapojily školy ze sedmi krajů republiky, konkrétně ZŠ Veverská Bítýška z Jihomoravského kraje, ZŠ a MŠ Malšice z Jihočeského kraje, ZŠ a MŠ Koloděje z Prahy, ZŠ a MŠ Dětenice z Královehradeckého kraje, ZŠ Dubá z Libereckého kraje, ZŠ Želiv z kraje Vysočina a ZŠ Waldorfská Pardubice z Pardubického kraje.
Obsahem projektu byla modelová realizace programu Skutečně zdravá škola ve vybraných školách se zvláštním zaměřením na téma bezpečných a zdravých potravin a zdravé výživy. V zapojených školách byly sestaveny akční skupiny pro zdravé stravování, jejímiž členy jsou zástupci vedení školy, učitelů, starších žáků, zaměstnanců školní jídelny a rodičů. Akční skupiny vyhodnotily aktuální stav stravování a navrhly konkrétní kroky ke zlepšení kultury stravování ve škole. Ve školách také proběhly schůzky s lokálními dodavateli a byly projednány možnosti dodávek surovin pro školní jídelnu a možnosti exkurzí pro žáky. Pod vedením lektorek SZŠ se pracovníci školních jídelen vzdělali v rámci praktického školení na téma zdravé vaření ze sezónních lokálních surovin, v některých školách se konaly semináře pro rodiče s tipy na přípravu zdravých svačinek.
Školy také využily tématu zdravého stravování a pěstování ve výuce s využitím metodik Skutečně zdravé školy. Žáci se zapojili do pěstování na školní zahradě a využili výpěstků v hodinách vaření. Ve všech školách se uskutečnila exkurze žáků na farmu v regionu školy. Realizace projektu na školách vyvrcholila závěrečným projektovým dnem, na kterém žáci a pedagogové školy prezentovali průběh a výstupy projektových aktivit. Na projektový den byli pozvání rodiče, zástupci zřizovatele školy a další hosté, aby mimo jiné ochutnali pokrmy z lokálních surovin, které připravili sami žáci ve spolupráci s kuchařkami školní jídelny.
Všechny aktivity projektu žáci průběžně dokumentovali formou fotografií nebo videa. Výsledná videa byla promítnuta na projektových dnech.
ZŠ Veverská Bítýška
ZŠ Dubá
ZŠ a MŠ Dětenice
ZŠ Želiv
ZŠ Waldorfská Pardubice
ZŠ a MŠ Malšice
ZŠ a MŠ Koloděje
Díky aktivitám projektu došlo ke zvýšení odborné erudovanosti učitelů, žáků a pracovníků školních jídelen v oblasti zdravé výživy a zdravého životního stylu a ke zvýšení pozitivního vnímání bezpečnosti potravin a zdravé výživy. Aktivity projektu také pomohly k propagaci a zvýšení odbytu regionálních zemědělských produktů.
Projekt „Bezpečné a zdravé potraviny do českých škol“ je realizován díky finanční podpoře Ministerstva zemědělství.