Průzkum využívání biopotravin ve školních jídelnách
Minimální standardy odpovědného veřejného zadávání pro potraviny představují soubor požadavků na udržitelnost a společenskou odpovědnost, které mají být začleněny do veřejných zakázek na dodávky potravin a stravovací služby. Jejich cílem je podpořit udržitelné potravinové systémy, zvýšit přidanou hodnotu veřejných zakázek a více zohlednit environmentální i sociální aspekty.
Jedním z klíčových požadavků těchto standardů je zařazení určitého podílu biopotravin. Pro školní jídelny zatím bude tento požadavek pouze doporučující. Novelizovaná Vyhláška o školním stravování však už předpokládá, že podíl biopotravin bude povinný.
Víme, že současná nabídka biopotravin na českém trhu není pro potřeby školních jídelen ideální. Abychom zjistili reálnou situaci a dokázali školám i dodavatelům lépe pomoci, připravili jsme průzkum mezi školními jídelnami. Zajímá nás, jaký podíl mají biopotraviny v jejich nákupech v období září 2024 – červen 2025.
Výsledky průzkumu nám umožní:
-
lépe porozumět potřebám škol,
-
odhadnout celkovou poptávku po biopotravinách,
-
předat získaná data ekologickým zemědělcům a výrobcům biopotravin.
???? Prosíme proto zástupce školních jídelen, aby vyplnili online dotazník „Průzkum využívání biopotravin ve školním stravování“.
Vaše zkušenosti jsou pro nás klíčové – pomohou společně posunout školní stravování blíže k udržitelnosti a kvalitě.