Praktické vaření táhne
První krok už nastal. S nápadem na společné sdílení zkušeností v rámci praktického vaření jsme oslovili Střední odborné učiliště Gastronomie U krbu v Praze. Díky vstřícné paní ředitelce Kateřině Mrvové a pedagožce Janě Jančárkové mělo šest žáků deváté třídy ZŠ ing. Plesingera Božinova z Neratovic možnost zapojit se do tandemového vaření se studenty 3. ročníku tohoto odborného učiliště.
Tyhle laborky, jak tady předmět aplikovaná technologie v praxi familierně nazývají, byly před závěrečnými zkouškami pro šest studentů SOU posledními. A my jsme s překvapeními zjistili, že žáci základních škol o tento typ praktického semináře mají zájem. V novém školním roce se zde, v krásném areálu SOU U krbu , budou týden co týden střídat šestičlenné skupiny sedmáků, osmáků či deváťáků.
Setkání první
Čekala nás tříhodinová praxe, kde se především vaří, ale také edukuje. Společným úkolem bylo vyhotovení kompletního menu: studeného a teplého předkrmu, hlavního chodu, dezertu.
Bílé pláště, zástěry, pokrývky hlavy a dlouhé kalhoty jsou s ohledem na bezpečnost a hygienu provozu nutností. Stejně tak nenalakované nehty u slečen.
Po zahájení, v přípravné fázi, zavládl mírný zmatek, přeci jenom nás byl dvojnásobný počet. Pak se ale kluci a holky v tandemech sehráli a všechno probíhalo dle plánu. Paní Jana Jančárková, odborný pedagog tohoto předmětu, přítomné skvěle usměrňovala a dávala potřebné rady. Tempo nesmělo uvadat. Nastudovat recepturu, připravit suroviny, nezbytné náčiní a uvařit či upéci svoji část kompletního menu zabralo opravdu tři hodiny.
Závěr vaření je spojen s úklidem pracovních prostor, kuchyň je potřeba uvést do původního stavu a tady se projevil profi přístup hostitelů. Pro ně byl úklid naprostou samozřejmostí, zatímco naši deváťáci už byli notně znaveni.
Tomáš, Terka, Vanesa a Sára – zástupci bronzové neratovické SZŠ - hodnotí první praktickou zkušenost tohoto druhu pozitivně. Tomáš, který se se na kuchařinu hlásí, se od kolegy Dominika naučil fígl, jak rychle a efektivně krájet zeleninu a očistit lososa. Terka s Vanesou se shodly na tom, že kuchařina je těžká práce s hromadou nádobí a ještě všudypřítomným horkem. Pravda, bylo nás v kuchyni třináct kuchtíků, a k tomu v provozu několik sporáků, konvektomat a myčka.
A Sára, kterou paní Jana ohodnotila „na jedničku“, říká:
"Myslím si, že vaření se moc vydařilo. Ve skupinkách, do kterých jsme byli rozděleni, vládla pohodová atmosféra a vždy jsme dostali odpověď na náš dotaz. I když se mi to už nejspíše nesplní, jelikož letos odcházím, tak bych se podobné akce ještě ráda zúčastnila."
Skvělé! Díky všem zúčastněným - žákům ZŠ ing. Plesingera Božinova a jejich pedagogickému doprovodu Tereze Bicanové, studentům 3. ročníku SOU Gastronomie U krbu, pedagožce Janě Jančárkové a především paní ředitelce Kateřině Mrvové za možnost uskutečnit toto první pilotní praktické vaření.
Karolina Kallmünzerová, květen 2018, Praha