Nejlepší kuchař 2019 ve společném stravování
Už od dětství nemám ráda soutěže. Vadí mi rivalita, nevraživost a občas i pošlapání všeho dobrého jen kvůli vítězství. Přesto jsem přijala nabídku být v porotě soutěže Nejlepší kuchař 2019 ve veřejném stravování.
Říkala jsem si, že ty milé dámy, které vaří ve školních jídelnách přeci nemůžou být rivalkami na život a na smrt, ale že se budou spíše podporovat a vzájemně si fandit. A přesně to tam v dnešní den na soutěži bylo. Byla jsem nadšená!
Soutěž byla rozdělena do 2 kategorií: 1) svačinky v MŠ a 2) pokrm pro ZŠ z krůtího prsa. Do poroty byli pozváni i tyto hosté: Markéta Hrubešová, Prof. Jana Dostálová, Mgr. Alexandra Košťálová, kuchaři AKC ČR a Makro Akademie, aj.
První varianta je mému srdci bližší. Právě proto, že svačinky připravuji pro MŠ a ZŠ Montessori Fazole a velmi dobře tedy znám reakci těch našich nejmenších. V rámci prezentovaných svačinek byla velká pestrost, výtečná chuť a perfektní nápady. Ze všech 10 hodnoceních zvítězila ta nejvíce pestrá, oku skvěle ladící a výtečná, co se do chuti týče.
Této kategorie se účastnily i dvě mateřské školy zapojené do programu Skutečně zdravá škola.
70. MŠ PLZEŇ
Vedoucí školní jídelny Martina Reidlová a paní kuchařka Eva Šedová byly stále úsměvavé a plné energie. Pro soutěž sestavily tyto svačinky:
1) avokádová pomazánka s chia chlebíkem, okurka, jablko
2) celerový salátek, chléb žitan, mrkev, jablko
3) rýžová kaše s jablky, skořicí a rozinkami, slazená medem
A přestože nestály "na bedně" říkaly, že takováhle zkušenost je k nezaplacení! Byly nadšené, nově inspirované a navázaly další přátelství s kolegyněmi z jiných školních jídelen.
Martina Reidlová řekla: "Byla to skvělá zkušenost. Už jsou nápady na další ročník a opravdu velké nadšení. Tohle se nedá popsat."
MŠ Hudcova, BRNO
Paní kuchařky připravily pomazánku z pečené mrkve na chia toustu, špenátový hummus obra Šreka s celozrnným pečivem a jahelníček se zakysanou smetanou a ovocem. Soutěž ohodnotily také velmi pozitivně.
První místo získaly dámy z 51. MŠ Plzeň. Do přípravy svačinek použily cenné superpotraviny a k dochucení například i umeocet.
Druhá kategorie byla krásně barevná, pestrosti trochu ubrala povinná volba krůtího prsa, ovšem nápady byly velmi inspirativní. Porotu nejvíce zaujala zeleninová omáčka a la svíčková s celozrnným knedlíkem, kterou vařily dámy ze ZŠ Český Brod. Každý si vzpomněl na tu bezvadnou svíčkovou od babičky.
Den byl velmi náročný nejen pro nás porotce, ale především pro paní kuchařky a pány kuchaře, jenž museli za krátký čas připravit v "cizí" kuchyni pokrmy pro hodnocení. A jak to občas bývá na soutěži, v cizím prostředí a stresu, výsledky byly trochu jiné něž v té své kuchyni na základní či mateřské škole.
Jsem ráda, že jsem výzvu účasti v porotě přijala, protože i mě to posunulo dále! Děkuji
Všem kuchařkám a kuchařům patří veliké DÍK a hlavně poklona za tak skvělé výkony! Gratuluji Vám.
Lenka Pokorná, lektorka a koordinátorka programu SZŠ