Dnes vaříme s... firmou Lozano-Červenka

29. 5. 2020
Skutečně zdravá škola

Společnost Lozano-Červenka je jednak Skutečně zdravý dodavatel skvělých olivových olejů do školních jídelen, je to ale také partner naší jarní soutěže pro pedagogy mateřských škol. Paní Lídě Barbier jsme položili několik otázek a požádali o chutný a jednoduchý recept. 

Jak se daří česko-španělské firmě Lozano-Červenka v těchto dnech?

Dobře, za což jsme moc rádi. Vděčíme za to především svým zákazníkům, kteří nás v krizi podrželi, a i když od nás dočasně přestaly produkty odebírat restaurace, výpadek pro firmu nebyl devastující. Naopak se zvýšil počet objednávek, které nám chodí přes e-shop, což nejspíš souvisí s tím, že lidé více vaří doma. 

Co u vás zákazníci nejvíce poptávají?

Nejraději mají olivový olej, což je také naše pomyslná vlajková loď, se kterou jsme začínali. Oblíbené jsou i ryby, které do svého olivového oleje nakládáme – například lososa nebo tuňáka nabízíme v celých filetech. Zákazníci oceňují, že zbylý olivový olej můžou použít na další vaření; je totiž opravdu kvalitní, a tak by byla škoda ho vylévat. K tomu máme ještě sardinky, které jsou veliké a opravdu chutné. Navíc jde o skvělý zdroj omega-3 mastných kyselin.

Máte nějaké žhavé novinky ve svém sortimentu? 

Nedávno jsme sortiment rozšířili o již zmiňované sardinky. Velkou novinkou je také naše Řepkoliva – neboli směs řepkového a olivového oleje, kterou ocení zejména ti, kteří ještě nepřišli na chuť čistému olivovému oleji. Řepkoliva obsahuje 40 % olivového a 60 % řepkového oleje, a díky tomu je chuť jemnější.

Doporučíte skvělý recept pro rodiče, který zvládnou i s malými dětmi a ve kterém nechybí vaše suroviny?

Doporučujeme španělskou tortillu, kterou náš Carlos chystá podle tradičního andaluského receptu. Používá na ni speciálně připravené brambory, přitom jde ale o velmi chutný recept, který lze zkusit i s dětmi.

Španělská tortilla

Krok 1: BRAMBORY V OLEJI

Oloupeme brambory a nakrájíme je na úzké plátky. Potom je smažíme zhruba 40 minut na velkém množství olivového oleje v pánvi. Brambory musí v oleji plavat. Později přidáme cibuli, která pokrm zjemní. Můžeme rovněž přidat neloupaný česnek. Vytvoříme tak základ na tortillu.

Krok 2: TORTILLA

Brambory z přechozího receptu můžeme buď podávat samotné, nebo z nich udělat tortillu. Do směsi přidáme ještě vajíčko a smažíme na oleji pět minut. Až směs ztuhne, odstavíme pánev. Tortillu můžeme podávat buď teplou, nebo studenou a samotnou, či s chlebem. Na severu Španělska se k tortille rovněž servíruje majonéza.

Zpět na výpis