Bufetový výdej ve školní jídelně Magic Hill: Méně odpadu, více radosti

12. 11. 2025
Skutečně zdravá škola

Základní škola s rozšířenou výukou jazyků Magic Hill s.r.o. v Říčanech u Prahy zavedla bufetový výdej obědů a výsledky předčily všechna očekávání. Škola, která denně vaří 1000 jídel, se dlouhodobě věnuje snižování plýtvání potravinami a samoobslužný systém se ukázal jako jeden z nejúčinnějších nástrojů. V jídelně školy je bufetový výdej zatím nabízen jedenkrát týdně, od začátku příštího roku rozšíří službu na dva dny v týdnu. 

Informace o dosavadním pilotním provozu sdílel na nedávné konferenci Skutečně zdravá škola Filip Drgoň, vedoucí kuchař kuchyně. 

Proč bufet?

Vedoucí kuchař Filip Drgoň a jeho tým se rozhodli pro modernější způsob stravování hned z několika důvodů. Bufetový výdej dává dětem možnost vybrat si individuální porci a ochutnat pokrmy, které by si běžně neobjednaly. Zároveň získávají praktické dovednosti při nabírání jídla a učí se odpovědnosti za vlastní výběr.

Úspěch v číslech

Výsledky mluví jasně. Zatímco ve školním roce 2023/24 činil průměrný odpad 75 gramů na osobu a den, po zavedení bufetového výdeje v roce 2024/25 klesl na pouhých 61 gramů – meziroční zlepšení o 18,7 %.

Za prvních deset měsíců školního roku 2024/25 škola vyprodukovala 3 080 kg odpadu z jídla, což je srovnatelné s osmi měsíci předchozího roku (3 003 kg). Zvlášť výrazné bylo zlepšení v prosinci, kdy množství zbytků kleslo z 373 kg na 213 kg.

Překvapivé zjištění

Původní obavy se nenaplnily. Vedení školní jídelny se obávalo, že výdej bude trvat příliš dlouho, děti budou jíst jen přílohy nebo si budou vybírat pouze oblíbená jídla. Opak je pravdou.

Výdej netrvá déle než klasický systém a děti si tvoří zajímavé kombinace pokrmů. Protože si jídlo vybírají očima, a ne z papírového jídelníčku, ochutnají často i pokrmy, které by si běžně neobjednaly.

Co na to děti a rodiče?

Reakce dětí je jednoznačně pozitivní – milují možnost si vybrat, experimentují s kombinacemi a baví je vlastní výběr. Rodiče vyjadřují občas obavy z menší pestrosti výběru, ale výsledky ukazují, že děti si vytvářejí zajímavé a pestré talíře.

Zkušenost ze ZŠ Magic Hill ukazuje, že bufetový výdej může být efektivním nástrojem v boji proti plýtvání potravinami a zároveň podpořit zdravé stravovací návyky dětí.

Bufetový výdej ve školní jídelně Magic Hill: Méně odpadu, více radosti 1Bufetový výdej ve školní jídelně Magic Hill: Méně odpadu, více radosti 1Bufetový výdej ve školní jídelně Magic Hill: Méně odpadu, více radosti 1Bufetový výdej ve školní jídelně Magic Hill: Méně odpadu, více radosti 1Bufetový výdej ve školní jídelně Magic Hill: Méně odpadu, více radosti 1Bufetový výdej ve školní jídelně Magic Hill: Méně odpadu, více radosti 1Bufetový výdej ve školní jídelně Magic Hill: Méně odpadu, více radosti 1
Zpět na výpis