3 Kč, to je cena za BIO kvalitu
Mariánské Lázně se chystají na velkou proměnu. Kuchyně ve školách a školkách by už brzy mohly nabídnout svým malým strávníkům skutečně zdravé obědy. Alespoň podle zájmu místních škol a školek, kdy téměř všechny vyslaly na seminář Skutečně zdravé školy své zástupce. Tento seminář uspořádala komise Zdravého města pod záštitou města Mariánské Lázně ve středu 5.2. v sale základní školy Jih.
Bez zástupců škol by to nešlo
Některé školy a školky zastupovali na této akci přímo ředitelky, někde se objevili vedoucí školních jídelen či ty nejpovolanější, paní kuchařky. V hojném počtu přišli i zástupci rodičů, kteří o změnu vaření v místních školních jídelnách dlouhodobě usilují. Zkrátka zájem byl obrovský.
Iniciativu Skutečně zdravá škola neprve představila její manažerka paní Karolina Kallmünzerová, poté už se slova ujaly dámy z praxe. Zpočátku byly v sále znát jisté obavy ze strany kuchařského personálu, zda zdravější vaření neznamená také velký nárůst jejich práce nebo neúměrné zdražení obědů. Všechny obavy rozptýlila svou praktickou přednáškou paní Renáta Černá, vedoucí zdravé školní jídelny v Dobřanech.
Praktická ukázka je nejlepší
Představila jak praktické fungování své školní jídelny, tak třeba seznam dodavatelů bio produktů, které při vaření používá a ceny, za které se obědy prodávají. Rozdíl v ceně obědů oproti místní základní škole JIH byl 3 Kč na jeden oběd pro malého strávníka. To je cena za to, že v Dobřanech ve velkém podporují farmy z blízkého okolí a místní dodavatele potravin, za odběr většiny produktů v bio kvalitě a zdravější zpracování potravin.
Paní Černá představila také řadu osvětových programů pro děti, kterých se pravidelně zúčastňují a zařazují do kuchyně i do výuky: konec plýtvání v kuchyni, kompostování, vaření s dětmi apod.
Dobrá praxe z okolí
Svou dobrou praxí přispěla i paní ředitelka Iva Zahálková ze základní školy Tři Sekery, která se pyšní stříbrným oceněním inciativy Skutečně zdravá škola a je první vlaštovkou s tímto zaměřením v Karlovarském kraji.
Na praktických příkladech představila fungování celé školy, personálu i žáků a jejich zapojení do osvětových programů zdravého životního stylu. Žáci například pečují o vlastní zeleninovou a bylinkovou zahrádku, navštěvují farmy dodavatelů potravin v okolí a škola pravidelně zapojuje rodiče a prarodiče do společných akcí.
Některé dobroty, které ve Třech Sekerách dětem připravují mohli návštěvníci semináře sami ochutnat, byly tu k ochutnání tři druhy pomazánek, výborný kváskový chléb a skvělý mrkvový perník.
Dotazy účastníků směřovaly jak k praktickému fungování kuchyní, bezezbytkovému nebo nízkozbytkovému vaření, případným renovacím kuchyní, tak ke konkrétním receptům a již zmiňovaným cenám obědů.
Akce se zúčastnil i starosta Mariánských Lázní Martin Kalina, který přislíbil maximální podporu města jako zřizovatele škol všem mateřským i základním školám, které se rozhodnou nastoupit změnu směrem ke zdravějšímu vaření.
Zdroj: Zdravé město Mariánské Lázně