Konference Skutečně zdravá škola 2025
Zveme vedení a pedagogy mateřských, základních a středních škol, pracovníky školních jídelen, zástupce zřizovatelů škol a další osoby na výroční konferenci programu Skutečně zdravá škola.
Termín: sobota, 1. listopadu 2025, 10:00 – 14:30 hod.
Cena: zdarma, včetně občerstvení a oběda
Místo: Impact Hub Praha, Drtinova 557/10 150 00 Praha 5
Registrace: na konferenci se registrujte vyplněním tohoto formuláře, děkujeme.
Program
10:00 – 10:05
- Uvítání hostů konference
Tom Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá škola
10:05 – 10:20
- Kam se za rok posunula iniciativa Skutečně zdravá škola: naše iniciativy, projekty a rozvoj programu
Karolina Kallmünzerová, manažerka programu SZŠ
10:20 – 11:20
- Sázka na jistotu Hanky Zemanové: Zdravé tipy a osvědčené recepty pro školní i domácí kuchyni
Díky „Sázce na jistotu“ Hanky Zemanové se naučíte připravovat ječné či špaldové kroupy, pohanku, jáhly, quinou či celozrnné mouky tak, že si děti pochutnají, jídlo bude prospívat jejich zdraví a co nejméně toho skončí v koši.
O Hance: Vystudovala pedagogickou fakultu, ale místo dětí ve škole učí lidi již téměř 25 let, jak žít a jíst zdravěji a přirozeněji podle rytmů přírody. Je autorkou bestsellerů o zdravém vaření: Biokuchařka, BioAbecedář a Rytmus roku s Hankou Zemanovou, který získal 1. místo v mezinárodní soutěži Gourmand World Cookbook Awards a 2. místo v Ceně čtenářů v soutěži Český Bestseller.
11:20 – 11:40
- Přestávka na kávu a občerstvení
11:40 – 12:20
- Novinky ve spotřebním koši, biopotraviny a vlastní výpěstky – praktické řešení pro školní jídelny
Rostoucí ceny potravin, povinnost zavádění biopotravin a využívání vlastních výpěstků přinášejí školním jídelnám nové výzvy. Workshop nabídne konkrétní návody a ověřené postupy pro zvládnutí těchto změn v každodenní praxi.
Zaměříme se na praktické aspekty nákupu a skladování biopotravin, správné účtování vlastních výpěstků ze školní zahrady i darů od místních pěstitelů. Sdílíme první zkušenosti s implementací nového spotřebního koše a ukážeme, jak efektivně přizpůsobit jídelníčky i cenovou politiku současným podmínkám.
Společně prodiskutujeme strategie pro zařazování nových produktů do jídelníčků a najdeme cesty, jak zvládnout nutné zdražování, tak, aby kvalitní stravování zůstalo pro všechny rodiny dostupné a udržitelné.
Hana Hlouchová, ekonomka, MŠ Fügnerova Louny
12:20 – 12:30
- Jednoduchý nákup biopotravin – představení společnosti PRO-BIO, největšího velkoobchodníka s biopotravinami v České republice a jejich služby pro školní jídelny
Karel Matěj, spolumajitel společnosti PRO-BIO
12:30 – 13:00
- Jak může mateřská škola propojit zdravé stravování s životem celé obce?
Ředitelky dvou zlatých Skutečně zdravých mateřských škol představí své zkušenosti se zapojením rodičů, farmářů a místní komunity do programu Skutečně zdravá škola. Na konkrétních příkladech – od projektu "U nás neplýtváme" po spolupráci s lokálními dodavateli – ukáží, jak lze rozvíjet environmentální výchovu, udržitelný životní styl a partnerské vztahy s komunitou.
Eva Hübelová, ředitelka MŠ Veltěže, a Ludmila Jirotková, ředitelka MŠ Dobroměřice
13:00 – 13:15
- Uhlíková stopa školního stravování: proč by nás měla zajímat?
Školní jídelny ovlivňují každý den zdraví dětí i životní prostředí. Velkou část uhlíkové stopy domácností i institucí tvoří právě stravování. V příspěvku ukážeme jak uhlíková stopa souvisí s výběrem potravin a organizací školního stravování, proč může být užitečné ji ve školách sledovat a jaké přínosy to má pro pedagogy, děti i širší komunitu.
Mgr. Martina Hrušková, ESG specialistka a PhD studentka v oboru Veřejná a sociální politika, Univerzita Karlova
13:15 – 13:45
- Skutečně zdravý oběd
13:45 – 14:00
- Jak na bufetový výdej stravy ve školní jídelně - první dojmy a zkušenosti ze školní jídelny ZŠ Magic Hill Říčany
Filip Drgoň, vedoucí kuchař
14:00 – 14:30
- Předání certifikátů úspěšným školám v programu Skutečně zdravá škola a SchoolFood4Change
Partneři konference
Zpět na výpis