Jídlo zblízka ve veřejném stravování

11.01.2024 | 10:00 - 15:30
Krajský úřad Královehradeckého kraje, sál zastupitelstva, Pivovarské nám. 1245, Hradec Králové

Pro koho: tvůrci politik v oblasti rozvoje venkova a zemědělství, zástupci zemědělských svazů, místní akční skupiny, vedoucí pracovníky veřejných jídelen, zřizovatele škol a veřejných institucí (domovy seniorů, nemocnice) a další zainteresované osoby.

Proč toto téma: Města a regiony hrají důležitou roli při zajišťování stravování pro školy, nemocnice a další veřejné instituce. Každý všední den se ve školních jídelnách stravuje přes 1,8 milionu dětí, které za rok snědí více než 350 milionů pokrmů. Za zemědělské suroviny a potraviny utratí školní jídelny přibližně 11 miliard korun ročně. Další miliardy korun se utratí za suroviny v jídelnách v nemocnicích a domovech seniorů. Pokud by veřejné jídelny nakupovaly od místních zemědělců a výrobců, jejich kupní síla může pomáhat vytvářit pracovní místa a přinášet ekonomické a sociální výhody pro regiony, zejména ve venkovských zemědělských oblastech. V České republice doposud není tato příležitost systematicky využívána. Na druhou stranu v řadě evropských zemí fungují iniciativy a politické strategie, které úspěšně pomáhají "jídlo zblízka“ dostávat do veřejných institucí a rozvíjí tak udržitelné lokální a regionální potravinové systémy.  

Cena: vstup a občerstvení zdarma 

Registrace: na konferenci se registrujte vyplněním tohoto formuláře.

Program:

10:00 – 10:30 Registrace účastníků

10:30 – 10:40

  • Uvítání účastníků, Tom Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá škola
  • Zdravice, Martin Červíček, hejtman Královehradeckého kraje

10:40 – 12:00

Příklady dobré praxe ze zahraničí – online přenos, v angličtině, tlumočení do češtiny

  • Dordogneský přístup k udržitelnému školnímu stravování: jak se ve školních jídelnách základních škol v regionu Dordogne podařilo zajistit „100 % domácí, bio a místní jídla“. Úspěchy představí Vincent DEMAISON, Vedoucí oddělení hospodářského rozvoje departmentu Dordogne, Francie
  • Strategie udržitelného stravování belgického města Gent: V roce 2013 zahájilo město ve spolupráci s mnoha zúčastněnými stranami potravinovou strategii “Gent en Garde”, která má tři cíle: krátký a udržitelný potravinový řetězec, udržitelné stravování pro všechny a žádné plýtvání potravinami. Brzy poté byla založena Rada pro potraviny, participativní politický orgán. V dalších letech byla strategie dále rozvíjena, což městu Gent přineslo různá mezinárodní ocenění. Strategii představí Tamara Bruning, vedoucí Oddělení nákupu a logistiky města Gent
  • Pět priorit pro udržitelný rozvoj v rámci Potravinové politiky města Milána: Milánská potravinová politika představuje komplexní a inovativní přístup k městským potravinovým systémům. Jejím cílem je podpora udržitelnosti, spravedlnosti a odolnosti. Politika usiluje o zlepšení celého potravinového cyklu, od výroby až po spotřebu a nakládání s odpady. Klade důraz na místní a ekologické zemědělství, podporuje zapojení komunit a iniciativy, které snižují plýtvání potravinami. Tato politika slouží jako vzor pro města po celém světě a ukazuje, jak mohou městské oblasti hrát klíčovou roli při prosazování udržitelných a spravedlivých potravinových postupů. Klíčové prvky politiky představí Cristina Sossan, Manažerka pro potravinovou politiku, město Milán, Itálie

12:00 – 13:00 Oběd v bistru U dvou přátel a ochutnávka výrobků od regionálních producentů

13:00 – 13.45

Příležitosti pro rozvoj jídla zblízka do veřejného stravování v České republice

  • Skutečné a pomyslné překážky uplatnění potravin z blízka ve veřejném stravování a cesty k jejich překonání, Jan Moudrý, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta zemědělská a technologická
  • Odpovědné veřejné zadávání jako příležitost pro rozvoje regionálních ekonomik – jak mohou obce, města a kraje podpořit „jídlo zblízka“ do veřejných institucí, Monika Dobrovodská, Ministerstvo pro místní rozvoj
  • Jak nastartovat využívání jídla zblízka ve veřejném stravování – praktické nástroje a příklady z praxe, Tom Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá škola

13:45 - 15:00

Co nám brání ve spolupráci a jak překážky překonat?

Dialog formou kulatých stolů mezi účastníky konference. Zástupci nabídky (zemědělci a potravináři) a poptávky (zřizovatelé, vedení jídelen) diskutují o potřebách, požadavcích a současných překážkách na spolupráci při zásobování jídelen regionálními produkty. Výstupem bude seznam klíčových bodů národní strategie v této oblasti.

15:00 – 15:30

Závěrečná diskuse, shrnutí výstupů konference

Konference se koná v rámci realizace projektu SchoolFood4Change, financovaného z programu Evropské unie pro výzkum a inovace Horizont 2020.


Zpět na výpis