Budoucnost školního stravování aneb školní jídelna jako restaurace

24.04.2023 | 15:00 - 17:00
Online platforma ZOOM

Pro koho: vedoucí a pracovníky školních jídelen, vedení mateřských a základních škol, učitele v mateřských a základních školách, rodiče, tvůrce politik, zástupce zřizovatelů škol a další.

Proč bych se měl účastnit: Ministerstvo zdravotnictví bylo pověřeno vládou vypracovat nové znění vyhlášky o školním stravování. Jak bude vypadat školní stravování v budoucnu? Jaké priority a cíle si vláda určila? Jak funguje školní stravování ve Švédsku – máme se inspirovat? Jaké zkušenosti mají školní jídelny s bufetovým výdejem obědů? Na všechny tyto otázky dostanete odpověď, pokud se přihlásíte na naši dubnovou konferenci.  

Cena: zdarma 

Registrace: registrace byla ukončena 

Program:

15:00 – 15:05   

Uvítání účastníků, Tom Václavík, Skutečně zdravá škola, z.s.

15:05 – 15:25   

Budoucnost školního stravování v České republice, Václav Pláteník, náměstek Ministra zdravotnictví

15:25  – 15:40   

Co přinese připravovaný Legislativní rámec EU pro udržitelné potravinové systémy v oblasti veřejného stravování, Wim Debeuckelaere, Evropská komise, DG SANTE, Unit SANTE E.1 – Farm to Fork Strategy (v angličtině, tlumočeno do češtiny)

15:40 - 15:55

Hlavní překážky a příležitosti využívání kvalitních potravin z regionu školy ve školním stravování: Jan Moudrý, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta zemědělská a technologická

15:55 - 16:15

Jak se stravují švédské děti: Ulrika Backlund, WWF Švédsko, projekt SchoolFood4Change (v angličtině, tlumočeno do češtiny)

16:15 - 16:30

Základem dobré školní restaurace je kuchař/kuchařka: Jak by měly vypadat školní jídelny podle Asociace kuchařů a cukrářů se s námi podělí Tomáš Popp. Zaměří se především na systém práce v kuchyni, vzdělávání a práci se surovinami. 

16:30 - 16:45

Výhody bufetového výdaje školních obědů, případová studie z Masarykovy základní školy Tanvald:  Michal Debrecéni, ředitel programu Primirest a Jana Duňková, ředitelka školy

16:45 – 17:00

Jak si školní stravování představují pracovníci školních jídelen? Příklady z praxe:

  • Romana Opršalová, vedoucí školní jídelny, Střední odborné učiliště gastronomie, U Krbu 521/45, Praha 10
  • Renata Převrátilová, veducí školní jídelny, Základní škola a mateřská škola Hvožďany

Závěrečná diskuse, shrnutí výstupů konference


Zpět na výpis