Tipy na vhodné aktivity v plnění programu Skutečně zdravá škola v únoru

27. 1. 2020
Skutečně zdravá škola

Řadu aktivit programu Skutečně zdravá škola můžete realizovat po celý rok. Některé se ale hodí spíše na zimní měsíce. Zde je pár tipů na aktivity, které můžete v rámci plnění programu Skutečně zdravá škola realizovat v únoru. 

  • Akční tým pro zdravé stravování by se měl scházet několikrát ročně. Nyní je vhodná doba zhodnotit, co se vám doposud podařilo a jak naplňujete Plán zdravého stravování. Pokud plán ještě nemáte, nyní je vhodná doba jej dokončit. Nezapomeňte do týmu přizvat žáky a rodiče. Detailní postup práce Akčního týmu najdete zde.
  • Využijte každé příležitosti a konzultujte kvalitu školního stravování s žáky: diskuse ve třídě, nástěnka s možností ohodnocení pokrmů v jídelně…
  • Nezapomeňte pravidelně informovat rodiče o programu SZŠ a aktivitách, které děláte: na webu školy, nástěnkách, nebo odkazem na váš školní blog na webu SZŠ. Informovaní rodiče jsou angažovaní rodiče. Zde najdete návod, jak rodiče zapojit do vašich kulinářských a zahradních aktivit.
  • zde naleznete Celoroční kalendář aktivit, které vám pomohou zařadit téma jídlo do vzdělávacího procesu a plnit kritéria programu. V zimních měsících vám doporučuji tyto aktivity:
    • Farmář ve škole: kdykoli je to vhodné, pozvěte do školy zemědělce z vašeho regionu, aby představil svoji farmu. Představení může být formou besedy s dětmi, formou ochutnávky či zapojením farmáře a jeho produktů do přípravy ochutnávky pro rodiče. Tato aktivita je vhodná na zimní měsíce, kdy mají zemědělci více času. Seznam vzdělávacích farem najdete zde, kontakty na farmy najdete také mezi Skutečně zdravými dodavateli
    • Je proto vhodná doba naplánovat exkurzi s žáky či dětmi na místní farmu. Únor je pravděpodobně poslední zimní měsíc, kdy mají zemědělci ještě čas se vám věnovat. Celý postup a vhodné návody a metodiky najdete zde.
    • Školení pracovníků školní kuchyně: jedním z kritérií programu je pravidelné vzdělávání pracovníků školní kuchyně. Využijte nabídky našich lektorek.
    • Týden regionální kuchyně: zařaďte do jídelníčku školní jídelny tradiční pokrmy z vašeho regionu pro toto období. Akci můžete opakovat na jaře i na podzim, pokrmy budou odrážet různá roční období a různé sezónní produkty. Využijte recepty z naší kuchařky. Učitelé mohou téma kulinářských tradic rozvinout ve vyučování.
    • Workshop pro II. st. s lektory SZŠ – promítání filmu Na obranu jídla + diskuse: pro žáky druhého stupně a středoškoláky jsme připravili skvělý vzdělávací materiál. Žáci se v něm dozvědí spoustu zajímavých informací o fungování produkce a spotřeby potravin. Tuto aktivitu můžete zařadit kdykoli po celý školní rok. 
    • Vzdělávací seminář pro učitele: vašim učitelům nabízíme řadu vzdělávacích seminářů, stačí si vybrat. 
    • Po celý rok můžete s dětmi a žáky vařit! Využijte naše návody a metodické materiály do hodin Příprava pokrmů. Umět si připravit a uvařit zdravý a chutný pokrm je dovednost, kterou by měl mít každý. Osvojovat si tuto dovednost je navíc velká zábava. Je to dovednost, kterou si ze školy žák odnese a udrží po zbytek života.
    • Školní zahrada: kompletní návody a tipy na plánování, tvorbu a starost o školní zelinářskou zahradu najdete zde. Celoroční kalendář aktivit na školní zahradě najdete zde. V únoru:
      • zkoušíme klíčivost staršího osiva
      • na parapetu na miskách klíčíme řeřichu, čerenou řepu, ředkvičky, hrášek
      • setřásáme vysokou vrstvu sněhu z dřevim – proti rozlomení
      • přehazujeme kompost
      • rozvezeme vyzrálý kompost
      • rozmisťujeme očištěné nebo nové ptačí budky
      • čistíme květináče; čistíme nebo znovu popisujeme štítky na označování rostlin
      • popadané nebo suché větve ukládáme na hromadu "Ježkovník"
Zpět na výpis