ZŠ a MŠ Holubice
Postup v programu
Angažovanost a kultura stravování
                                            
                                            Na naší škole funguje akční skupina (AS) pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve škole a dohodla se na svých dalších aktivitách.  
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            S rodiči a žáky konzultujeme možnosti zlepšení školního stravování.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Rodiče jsou informováni o složení pokrmů ve školní jídelně a aktivitách programu Skutečně zdravá škola. Rodiče jsou rovněž vyzýváni, aby přišli osobně některá jídla ochutnat.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Podporujeme žáky, aby sami přicházeli s nápady na vylepšení školního stravování, a ty nejlepší nápady realizujeme v praxi.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Škola zahájila první kroky systémového řešení, které povede ke klidnému a pozitivnímu průběhu oběda.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.
                                        
                                                                                                                                                                            
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých nezpracovaných surovin či potravin.
                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)
                                            
                                            Jídla v naší nabídce neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizujeme používání polotovarů.
                                        
                                                                                                                                                                            
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsou v jídelníčku jasně označeny. 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Ve školní jídelně jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzdělávání v oblasti zdravé výživy a vaření.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Děti, žáci, studenti a pracovníci školy mají přístup k pitné vodě dle jejich potřeby po celý den pobytu ve škole.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Doslazované nápoje jsou bez výjimky nahrazeny nápoji neslazenými.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Školní jídelna školy absolvovala vzdělávací a informační seminář Analýza školní jídelny a přijala z ní vyplývající doporučení.
                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Vzdělávání o jídle a stravování
                                            
                                            Výuka o jídle, zásadách udržitelnosti v oblasti zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Všichni žáci (chlapci i děvčata) mají v rámci školní docházky možnost účastnit se hodin vaření.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské zahrady a pracujeme na začlenění aktivit na zahradě do školního vzdělávacího programu.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            V rámci výuky pořádáme každoroční návštěvy farem.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Provedli jsme audit plýtvání potravinami ve školní jídelně a přijali opatření k předcházení vzniku odpadů ve školní jídelně. 
                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Místní společenství a spolupráce
                                            
                                            Aktivně se snažíme zapojit rodiče žáků a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit, a pořádáme akce na téma udržitelné stravování. 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Naše zkušenosti z programu Skutečně zdravá škola sdílíme s ostatními školami, rodiči a veřejností.
                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Angažovanost a kultura stravování
                                            
                                            Školská rada či vedení školy odsouhlasilo plán podpory zdravého stravování a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplnění.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Přestávka na oběd má při sestavování rozvrhu jasnou prioritu.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Zajistili jsme, že příslušní učitelé mají dostatečné znalosti a dovednosti k tomu, aby vedli hodiny pěstování a vaření.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Vzděláváme rodiče k tomu, aby svým dětem ke svačině dávali zdravé potraviny a nápoje.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Pravidelně zveme rodiče, aby přišli poobědvat se svými dětmi do školní jídelny.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.
                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)
                                            
                                            Minimálně 50 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Minimálně 5 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství – bioprodukt nebo biopotravina. 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Školní jídelna nabízí možnost výběru minimálně ze dvou jídel, přičemž jedno jídlo splňuje podmínky pro stravu bezmasou a/nebo bezmléčnou.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Kuřecí maso pochází z šetrných chovů a/nebo alespoň 10 % pochází z ekologických chovů. 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“). 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Jídelna používá přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.
                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Vzdělávání o jídle a stravování
                                            
                                            Zajistili jsme, že žáci v rámci hodin pěstování na školním pozemku pěstují plodiny ekologicky šetrným způsobem.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Založili jsme kroužek vaření a naši žáci v něm vaří ze sezónních a místních potravin a biopotravin, a surovin, které sami vypěstovali na školní zahradě.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Naši žáci přemýšlí a diskutují o etických a ekologických aspektech stravování. Spolu s žáky se snažíme zmenšovat ekologickou stopu školního stravování.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Jeden nebo více ročníků udržuje během školního roku kontakt s místním zemědělským podnikem nebo farmářem. Alespoň jednou ročně organizujeme školní výlet do některého z místních menších zemědělských podniků.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Množství vyhazovaného jídla ve školní jídelně se za poslední dva roky snížilo a nadále usilujeme o minimalizaci množství vyhazovaného jídla.
                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Místní společenství a spolupráce
                                            
                                            Pořádáme akce s cílem zapojit rodiče žáků a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Angažovanost a kultura stravování
                                            
                                            Naši žáci se podílí na navrhování úprav školní jídelny, aby byl vytvořen příjemný a klidný prostor pro stolování. 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Ve spolupráci s dodavateli surovin pro školní jídelnu se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu a obalových materiálů.
                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)
                                            
                                            Školní jídelna při přípravě pokrmů podporuje regionální kulinářské tradice. 
                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Minimálně 80 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Minimálně 10 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství. 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů (značeno „1“) nebo z ekologických chovů („0“). 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Při přípravě jídelníčků podporujeme zdravou, vyváženou a udržitelnou výživu mj. tím, že do jídelníčku pravidelně zařazujeme minimálně dva bezmasé pokrmy týdně. 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Školní jídelna při přípravě pokrmů podporuje regionální kulinářské tradice. 
                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Vzdělávání o jídle a stravování
                                            
                                            Každý z žáků naší školy absolvuje v průběhu školní docházky výuku vaření v rozsahu minimálně 15 hodin výuky (to je přibližně 1 hodina týdně po dobu jednoho pololetí).
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Žáci se aktivně zapojují do pěstování bylin, zeleniny a ovoce na školní zahradě pro potřeby školní jídelny a cvičné kuchyňky. 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Žáci se aktivně zapojují do mapování regionálního gastronomického dědictví a vyhledávají tradiční regionální receptury a gastronomické tradice.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Žáci se účastní praktických aktivit pořádaných na místních farmách.
                                        
                                                                                                                                                                                                    Místní společenství a spolupráce
                                            
                                            Rodiče našich žáků a veřejnost se aktivně podílejí na školních aktivitách v oblasti vaření, zahradničení a spolupráci s místními zemědělci a potravináři.