Už i ministerstvo školství podporuje vaření z čerstvých, sezónních a regionálních potravin ve školních jídelnách.

1. 4. 2016
Skutečně zdravá škola

Konference i školící akce pro školní jídelny jsou sponzorovány polotovarovými firmami a velké potravinářské firmy nabízí školám „zdravé programy“, které jsou ve skutečnosti chytrým marketingem - součástí a podmínkou je pravidelný odběr jejich výrobků. Vaření z polotovarů a instantních výrobků se proto v mnohých školních jídelnách stalo postupně běžnou praxí. Instituce dohlížející na školní stravování se tímto problémem dlouho nezabývaly, naopak leckdy poskytovaly odbornou garanci těmto programům. Z mražené zeleniny a instantního bujónu se ale chutná polévka neuvaří. Vaření z polotovarů a instantních směsí je sice snazší, ale také dražší, méně chutné, málo výživné a příliš slané. Odběr výrobků od velkých nadnárodních potravinářských společností navíc znamená menší podporu tuzemským zemědělcům a výrobcům potravin.

Jednou z priorit iniciativy Skutečně zdravá škola od začátku jejího vzniku je, aby školní jídelny vařily z čerstvých a regionálních surovin. Jedině z čerstvých surovin lze uvařit chutná a současně výživově hodnotná jídla a důvodem upřednostnění regionálních surovin je kromě ekologického aspektu také podpora místních zemědělců a dodavatelů potravin.

K naší velké radosti se situace postupně zlepšuje. Je řada školních jídelen, kde se vždy vařilo „postaru“, poctivě a řada dalších, kde se k vaření z čerstvých surovin opět vrací. V loňském roce zveřejněné materiály ministerstva zdravotnictví (Nutriční doporučení) a Státního zdravotního ústavu (Metodický manuál Zdravá školní jídelna) věnují velký prostor problému vaření z polotovarů. Jsme rádi, že také nový metodický pokyn ministerstva školství „Metodická pomoc k zajištění kvalitního školního stravování“ se tomuto tématu věnuje. Za stanovisko „Při přípravě pokrmů ve školních jídelnách je žádoucí preferovat čerstvé potraviny pokud možno z lokálních zdrojů s využitím sezónního ovoce a zeleniny“ má od nás palec nahoru.

Zpět na výpis