Švédsko zahajuje pilotní projekt "Nový recept pro školní stravování"

15. 1. 2024
Skutečně zdravá škola

Švédská agentura pro potraviny zahájila pilotní projekt, který má pomoci zlepšit systém školního stravování, aby se stal udržitelnějším, a propojit transformaci potravinového systému se změnami ve vzdělávacím sektoru.

Švédsko poskytuje bezplatné školní stravování již 70 let, ale podle generálního ředitele ministerstva pro venkov a infrastrukturu Johana Kraffta by mělo dojít k větší spolupráci mezi zúčastněnými stranami z různých odvětví, aby se systém školního stravování ještě zlepšil.

"Školní stravování zatím není plně součástí systému školního vzdělávání a není efektivně využíváno jako nástroj s potenciálem zlepšit zdravé a udržitelné stravování, zemědělství a místní produkci potravin. Rovněž se potýkáme s nedostatečnou spoluprací mezi aktéry systému školního stravování. Musí spolupracovat, ale nespolupracují v takové míře, v jaké by měli, a to mluvím o všech zúčastněných – učitelích, ředitelích, stravovacích zařízeních, kuchařích, rodičích, výrobcích i žácích," řekl Krafft.

Dále vysvětlil, že k dosažení globálních cílů udržitelnosti "potřebujeme proměnit celý potravinový systém, abychom mohli vyrábět, nakupovat a jíst potraviny, které prospívají zdraví i životnímu prostředí".

Vzhledem k těmto skutečnostem Švédská potravinová agentura spolu s několika úřady, nevládními organizacemi, místními podniky, akademickou obcí a obcemi zkoumá, jak by takový udržitelný systém mohl vypadat - od farmy až na stůl a zpět. Pilotní projekt "Nový recept na školní stravování" bude spolupracovat s místními aktéry školního stravování ve čtyřech švédských obcích.

"Podpoří to naše úsilí řešit systém školního stravování z udržitelného a systémového hlediska a vyřešit tak problémy, kterým čelíme," dodal Krafft.

Iniciativa se snaží vytvořit příležitost k navržení a zavedení udržitelnějšího systému školního stravování, který by lépe reagoval na současné požadavky. Usiluje také o systém školního stravování, který může přispět k sociální, ekologické a ekonomické udržitelnosti na místní, národní, regionální, a dokonce i mezinárodní úrovni.

"Mezi žádoucí výsledky, stanovené ve spolupráci s příslušnými aktéry v politických laboratořích, patří vypracování nových nebo revidovaných národních politických dokumentů. Pracovním předpokladem je, že školy tvoří malá společenství a že transformovaný systém školního stravování může prostřednictvím pilotu sloužit jako páka pro transformaci celého potravinového systému," poznamenal Krafft.

"Pilotní projekt nám pomůže propojit transformaci v rámci potravinového systému se změnami v oblasti vzdělávání, místní odolnosti, veřejného zdraví a zemědělství."

Podle pana Kraffta má Švédsko od roku 2012 model stravování, který zahrnuje různé aspekty kvality, jako je bezpečné, výživné a chutné školní jídlo podávané v příjemném prostředí. "Model stanoví, že jídlo by mělo být také ekologicky šetrné a přispívat k environmentálně udržitelnému rozvoji. Aby byl potenciál stravování plně využit, měl by být integrován do hlavních činností a být přirozenou součástí vzdělávání. Je také implementován do národních směrnic pro stravování ve školách a školkách. Tento model se využívá nejen ve školách, ale také v péči o seniory a v nemocnicích. Financování je v kompetenci místních samospráv," vysvětlil dále.

Zdroj: School Meals Coalition

Zpět na výpis