Skutečně zdravé svačiny v ZŠ Waldorfské v Pardubicích
Byla to jednoznačně výzva - především co do počtu dětí, kterých bylo celkem okolo stovky!
Dílnička se konala v prostorech školní družiny, kde se jednotlivé třídy po hodině střídaly. Každá třída dostala na přípravu jinou pomazánku a šlo jim to od ruky náramně. Velkou pomocí byla také děvčata z 8. a 9. třídy, která byla i skvělým příkladem pro menší děti.
Paní lektorka Olga Chlápková si hravě poradila s organizací práce jednotlivých skupinek - děti zvládly loupání, škrabání, krájení, míchání a další činnosti spojené s přípravou pomazánek.
1. třída měla na starost přípravu tvarohové pomazánky s ředkví, 2. třída pak pomazánku vajíčkovou, 3. třída zeleninovou a 4. a 5. třída dohromady pak pohankovou s kyselou okurkou.
Samozřejmostí je používání kvalitních základních surovin, místních a sezónních, pokud to v rámci ročního období jde.
Použity byly tyto suroviny: česká kořenová zelenina, jarní cibulka, domácí eko česnek z farmy Lechnýřových, domácí vejce i kyselé okurky, bio Matylda a bio tvaroh z Polabských mlékáren, bio jemná hořčice z opatství Nový Dvůr, pohanka a pohanka lámanka z české firmy Pro-bio, česká bio majoránka sušená a bio slunečnicový olej ze Slovenska a lahůdkové droždí z Francie.
Pomazánky byly dětmi mazány na skvělé kváskové semínkové chleby z Naší dobré pekárny, jejímž majitelům pak velmi děkujeme za ochutnávku rajčatového a pohankového chleba zdarma!
Jednotlivé receptury pomazánek pak dostali rodiče dětí k dispozici vytištěné přímo ve družině; tady je pak recept na pomazánku zeleninovou.
Tato praktická dílna byla z větší části hrazena z prostředků sponzoringové soutěže firmy Foxconn, menším podílem pak z prostředků školy.
Více informací k projektu Skutečně zdravé svačiny k nahlédnutí zde.
Praktická dílnička proběhla dříve už v ZŠ Prodloužená, k nahlédnutí zde.
Hanka Murphy, koordinátorka SZŠ a realizátorka projektu