Skutečně zdravé svačiny v ZŠ Prodloužená v Pardubicích

27. 4. 2016
Skutečně zdravá škola

Tato dílna probíhala pod taktovkou zkušené lektorky, paní Olgy Chlápkové, která děti aktivně zapojila do přípravy, a ukázala i přítomným rodičům, že tyto pomazánky nejsou nic složitého na domácí vaření a mohou velmi obohatit škálu školních svačin. A co bylo hlavní, pomazánky chutnaly jak rodičům, tak dětem, které byly pyšné, jak se jim krásně dařilo!

V rámci tohoto odpoledne si tedy děti měly možnost připravit následující pomazánky:

  • vajíčkovou se zeleninou
  • pohankovou s kyselou okurkou
  • pohankovou drožďovou
  • tvarohovou s mrkví.

Vajíčková pomazánka slavila největší úspěch u dětí, rodiče pak nejvíce oslovila mírně pikantní pomazánka pohanková s kyselou okurkou.

Cílem dílničky bylo také ukázat používání kvalitních základních surovin, samozřejmě nejlépe místních a sezónních, i když v polovině března to bylo ještě trochu komplikované.

A jaké suroviny byly použity? 

Česká kořenová zelenina, jarní cibulka, domácí eko česnek z farmy Lechnýřových, domácí vejce i kyselé okurky, bio Matylda a bio tvaroh z Polabských mlékáren, bio jemná hořčice z opatství Nový Dvůr, pohanka a pohanka lámanka z české firmy Pro-bio, česká bio majoránka sušená a bio slunečnicový olej ze Slovenska a lahůdkové droždí z Francie.

Pomazánky pak děti mazaly na skvělé kváskové chleby, semínkový či rajčatový, z Naší dobré pekárny.

A velmi nás těší zpětná vazba od paní ředitelky školy Jany Smetanové: “Ještě jednou moc děkuji za perfektní ukázku vaření - rodičům i dětem se moc líbila.”

Mnoho rodičů také využilo možnosti nechat si přímo zaslat jednotlivé receptury; ostatním z vás nabízíme na ukázku recept na vajíčkovou pomazánku. 

Tato praktická dílna v rámci Jarního dne otevřených dveří v ZŠ Prodloužená v Pardubicích byla kompletně hrazena z prostředků sponzoringové soutěže firmy Foxconn.

Více informací k projektu Skutečně zdravé svačiny k nahlédnutí zde.

Hanka Murphy, koordinátorka SZŠ a realizátorka projektu

Zpět na výpis