Skutečně zdravé svačiny v Základní škole a Praktické škole Svítání v Pardubicích

10. 5. 2016
Skutečně zdravá škola

Seminář se konal 31. března přímo v prostorách školní jídelny a byl jakýmsi pomyslným ukončením aktivit měsíce března - měsíce zdravé výživy.

Seminář pod vedením paní lektorky Olgy Chlápkové provázela úžasná atmosféra společného vaření, do přípravy pomazánek se zapojili děti i rodiče. Rodiče přispívali také inspirací z vlastních domovů, a tak jsme se společně přiučili i něčemu novému.

Připravovali jsme pomazánku z pečených ryb, z pečené papriky, zelenou ptačincovou žabincovou a polentový dezert. Neméně skvělým doplněním byl i nápoj z mladých kopřiv.

Cílem dílničky bylo opětovně ukázat na používání kvalitních základních surovin, nejlépe místních a sezónních, kde to šlo.

Použito bylo bio různé sušené koření, bio kukuřičná krupice, sušené bio švestky, české ghí, balkánský sýr, bio Matylda pomazánkový sýr, olivový olej, bio citrón, kešu oříšky, česká jarní pažitka, místní ptačinec žabinec, domácí eko česnek z farmy Lechnýřových a lahůdkové droždí z Francie. V případě ryby se jednalo o lososa.

Pomazánky se mazaly na skvělé semínkové a rajčatové kváskové chleby z Naší dobré pekárny.

Mnoho rodičů také využilo možnosti nechat si přímo zaslat jednotlivé receptury; ostatním z vás nabízíme na ukázku recept na lososovou pomazánku. 

Tento praktický seminář pro rodiče s dětmi v Základní a Praktické škole Svítání v Pardubicích byl kompletně hrazen z prostředků sponzoringové soutěže firmy Foxconn.

Více informací k projektu Skutečně zdravé svačiny k nahlédnutí zde.

Praktická dílnička proběhla dříve už v ZŠ Prodloužená (zde) a v ZŠ Waldorfská (zde).

Hanka Murphy, koordinátorka SZŠ a realizátorka projektu

Zpět na výpis