Skutečně zdravé svačiny pro vaše školáky
Přemýšlíte, co připravit vašemu školákovi každý den na svačinu? Připravujete svačiny pro děti ve vaší mateřské škole? Připravili jsme pro vás Desatero zásad a pár receptů.
Desatero skutečně zdravé školní svačiny
- Nedávejte dětem peníze na svačinu, ale připravte ji doma, nejlépe s jejich pomocí.
- K přípravě svačiny používejte jen kvalitní základní suroviny, ne polotovary.
- Skutečně zdravá svačina obsahuje trojkombinaci základních živin - bílkoviny, tuky a sacharidy
- Kvalitní bílkoviny = bílý jogurt, vejce, sýry, plátek masa nebo šunky od kosti, pomazánky z luštěnin, tvarohu nebo ryb.
- Kvalitní tuky = máslo, ořechy, semínka, avokádo.
- Kvalitní sacharidy = zelenina, ovoce, celozrnné neslazené výrobky, kváskové pečivo.
- Pevnou součástí každé svačiny je čerstvé ovoce a/nebo zelenina.
Tip: Krájením na zajímavé tvary nebo vytvořením špízů zvýšíte jejich atraktivitu.
- Sladkost nemá být součástí každé svačiny. Když už je, volte domácí, připravenou z oříšků, kvalitní hořké čokolády a ovoce.
Tip: naše recepty na zdravé dobroty na www.skutecnezdravaskola.cz.
- Do svačinové krabičky nepatří: nekvalitní uzeniny, kupované paštiky, tavené sýry, slané pochutiny (krekry, chipsy), kupované sladkosti, sladké pečivo a sušenky, sladké cereálie, slazené nápoje.
- Při přípravě svačiny využijte pestrost a hravost.
Tip: Místo zelené papriky přibalte do krabičky směs barevných proužků červené, oranžové a žluté.
- Zdravou svačinu doplňte vhodným nápojem (voda, neslazený čaj, 100% domácí šťáva z ovoce ředěná 10:1).
- Tip: Pěkná barevná láhev podpoří pravidelné doplňování tekutin.
- Barevná svačinová krabička je lákavější než pomačkaný chléb v mikrotenovém sáčku.
- Svačina by měla být tak velká, aby doplnila energii během dopoledne, ale nezaplnila žaludek místo oběda.
Recepty
Jablečný puding
Suroviny:
- 3 menší jablka
- 1/2 litru jablečného moštu
- 1 vanilkový puding
- špetka skořice
- zakysaná smetana
Na ozdobu:
- maliny
- mini piškoty
- mandlové plátky
- hořká čokoláda
Postup:
Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Odměřte půl litru jablečné šťávy nebo moštu. Větší část moštu dejte vařit společně s jablíčky a troškou skořice. Vařte cca 5 minut.
Ve zbylém moštu rozšlehejte 1 vanilkový puding a nalijte k vroucím jablkám a za stálého míchání vařte 2 minuty.
Puding rozdělte do mističek a ozdobte, zakysanou smetanou, lesním ovocem, mini piškoty a čokoládou.
Tip: Puding můžete stejným způsobem připravit např. z hruškové šťávy a nakrájených hrušek.
Pomazánka z červené čočky
Množství je na cca 500 g pomazánky
Suroviny:
- 1 hrnek loupané červené čočky
- 1 velká cibule
- 1 menší mrkev
- 10 cm pórku
- 1 stroužek česneku
- olej
- sůl
- umeocet
Postup:
Červenou čočku důkladně propláchněte, zalejte vodou a vařte cca 10-15 minut doměkka. Uvařenou čočku přeceďte a nechte okapat.
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, poté ji orestujte na oleji, přidejte nastrouhanou mrkev, najemno nakrájený pórek a stroužek česneku, osolte a společně orestujte.
Orestovanou zeleninu přidejte k uvařené čočce, rozmixujte dohladka a dochuťte umeoctem.
Pomazánku namažte na kvalitní pečivo a ozdobte čerstvou zeleninou.
Tip: Místo pečiva můžete pomazánku servírovat se zeleninovými špalíčky (z mrkve, kedlubny, barevných paprik atd.)
Ředkvičková pomazánka
Množství je na cca 400 g pomazánky
Suroviny:
- 1 svazek ředkviček
- 200 g čerstvého smetanového sýru
- 3 natvrdo uvařená vejce
- 1 lžička plnotučné hořčice
- hrst nasekané pažitky
- sůl
- pepř
Postup:
Ředkvičky nakrájejte na jemné nudličky, osolte a nechte v sítku 15 min odstát, poté vymačkejte vodu, kterou ředkvičky pustily.
V míse smíchejte 200 g čerstvého smetanového sýru, 3 nadrobno nakrájená, uvařená vejce, 1 lžičku plnotučné hořčice, dochuťte solí a pepřem a přidejte hrst nasekané pažitky. Nakonec vmíchejte ředkvičky.
Pomazánku namažte na kvalitní pečivo.
Tip: Místo pečiva můžete pomazánku servírovat se zeleninovými špalíčky (z mrkve, kedlubny, barevných paprik atd.)
Autorka receptů: Andrea Hrušková, lektorka programu Skutečně zdravá škola