Skutečně zdravé svačiny pro vaše školáky
Přemýšlíte, co připravit vašemu školákovi každý den na svačinu? Připravujete svačiny pro děti ve vaší mateřské škole? Připravili jsme pro vás Desatero zásad a pár receptů.
Desatero skutečně zdravé školní svačiny
- Nedávejte dětem peníze na svačinu, ale připravte ji doma, nejlépe s jejich pomocí.
- K přípravě svačiny používejte jen kvalitní základní suroviny, ne polotovary.
- Skutečně zdravá svačina obsahuje trojkombinaci základních živin: bílkoviny, tuky a sacharidy.
- Zdroje bílkovin: bílý jogurt, vejce, sýry, šunka od kosti, pomazánky z luštěnin, tvarohu nebo ryb.
- Zdroje tuků: máslo, ořechy, semínka.
- Zdroje sacharidů: zelenina, ovoce, celozrnné neslazené kváskové pečivo, ovesné vločky.
- Pevnou součástí každé svačiny je čerstvé ovoce nebo zelenina.
Tip: Krájením na zajímavé tvary nebo vytvořením špízů zvýšíte jejich atraktivitu.
- Sladkost nemá být součástí každé svačiny. Když už je, volte domácí, připravenou z oříšků, kvalitní hořké čokolády a ovoce.
Tip: naše recepty na zdravé dobroty na www.skutecnezdravaskola.cz.
- Do svačinové krabičky nepatří: nekvalitní uzeniny, kupované paštiky, tavené sýry, slané pochutiny (krekry, chipsy), kupované sladkosti, sladké pečivo a sušenky, sladké cereálie, slazené nápoje.
- Při přípravě svačiny využijte pestrost a hravost.
Tip: Místo zelené papriky přibalte do krabičky směs barevných proužků červené, oranžové a žluté.
- Zdravou svačinu doplňte vhodným nápojem: voda, neslazený čaj, 100% domácí šťáva z ovoce ředěná 10:1.
Tip: Pěkná barevná láhev podpoří pravidelné doplňování tekutin.
- Barevná svačinová krabička je lákavější než pomačkaný chléb v mikrotenovém sáčku.
- Svačina by měla být tak velká, aby doplnila energii během dopoledne, ale nezaplnila žaludek místo oběda.
Kompletní návod pro rodiče na přípravu zdravých svačin pro vaše školáky
Recepty
Jablečný puding
Suroviny:
- 3 menší jablka
- 1/2 litru jablečného moštu
- 1 vanilkový puding
- špetka skořice
- zakysaná smetana
Na ozdobu:
- maliny
- mini piškoty
- mandlové plátky
- hořká čokoláda
Postup:
Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Odměřte půl litru jablečné šťávy nebo moštu. Větší část moštu dejte vařit společně s jablíčky a troškou skořice. Vařte cca 5 minut.
Ve zbylém moštu rozšlehejte 1 vanilkový puding a nalijte k vroucím jablkám a za stálého míchání vařte 2 minuty.
Puding rozdělte do mističek a ozdobte, zakysanou smetanou, lesním ovocem, mini piškoty a čokoládou.
Tip: Puding můžete stejným způsobem připravit např. z hruškové šťávy a nakrájených hrušek.
Pomazánka z červené čočky
Množství je na cca 500 g pomazánky
Suroviny:
- 1 hrnek loupané červené čočky
- 1 velká cibule
- 1 menší mrkev
- 10 cm pórku
- 1 stroužek česneku
- olej
- sůl
- umeocet
Postup:
Červenou čočku důkladně propláchněte, zalejte vodou a vařte cca 10-15 minut doměkka. Uvařenou čočku přeceďte a nechte okapat.
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, poté ji orestujte na oleji, přidejte nastrouhanou mrkev, najemno nakrájený pórek a stroužek česneku, osolte a společně orestujte.
Orestovanou zeleninu přidejte k uvařené čočce, rozmixujte dohladka a dochuťte umeoctem.
Pomazánku namažte na kvalitní pečivo a ozdobte čerstvou zeleninou.
Tip: Místo pečiva můžete pomazánku servírovat se zeleninovými špalíčky (z mrkve, kedlubny, barevných paprik atd.)
Ředkvičková pomazánka
Množství je na cca 400 g pomazánky
Suroviny:
- 1 svazek ředkviček
- 200 g čerstvého smetanového sýru
- 3 natvrdo uvařená vejce
- 1 lžička plnotučné hořčice
- hrst nasekané pažitky
- sůl
- pepř
Postup:
Ředkvičky nakrájejte na jemné nudličky, osolte a nechte v sítku 15 min odstát, poté vymačkejte vodu, kterou ředkvičky pustily.
V míse smíchejte 200 g čerstvého smetanového sýru, 3 nadrobno nakrájená, uvařená vejce, 1 lžičku plnotučné hořčice, dochuťte solí a pepřem a přidejte hrst nasekané pažitky. Nakonec vmíchejte ředkvičky.
Pomazánku namažte na kvalitní pečivo.
Tip: Místo pečiva můžete pomazánku servírovat se zeleninovými špalíčky (z mrkve, kedlubny, barevných paprik atd.)
Autorka receptů: Andrea Hrušková, lektorka programu Skutečně zdravá škola