Školy se zapojují do oslavy Světového dne potravin
Připravují se zdravé a férové hostiny, sázení stromů, na MŠ akce pro rodiče. Světový den potravin vyhlásila Organizace pro výživu a zemědělství OSN a proběhne v neděli 16. října. Akce se konají v ČR v rámci kampaně Pěstuj planetu, kterou koordinuje Ekumenická akademie. Partnery jsou iniciativa Skutečně zdravá škola a Informační centrum OSN.
Cílem Světového dne potravin je upozornit na nerovnoměrnou distribuci potravin, která je v posledních letech ještě více prohlubována klimatickou změnou. Lidé v rozvojových zemích mají potravin nedostatek, zatímco bohaté země potravinami plýtvají.
Na tuto situaci reaguje kampaň Pěstuj planetu a do oslav Světového dne potravin zapojilo 27 škol. Od 10. do 16. října budou na školách v devíti regionech probíhat akce zaměřené na udržitelnou spotřebu potravin: lokální a sezónní produkci, podporu malých farmářů nebo snížení plýtvání.
Kampaň Pěstuj planetu ukazuje pět jednoduchých kroků, jak jíst zdravě a udržitelně. Jejím mottem je: „co je dobré pro planetu, je dobré i pro nás a naše zdraví.“
Co se kde bude dít:
MŠ Divišov (Benešovsko): 12.10.2016 si děti vyzkouší moštování, 14.10.2016 děti připraví pro kamarády s ostatních tříd jablečné pohoštění
ZŠ Mikulova, Praha 4: 13. 10. proběhne výukový program klimatická snídaně, na kterou naváže zdravá a udržitelná hostina ve školní jídelně
MŠ Vlkava (Mladá Boleslav): 14. 10. dopoledne debata s dětmi o plýtvání potravinami, sezónní zelenině, bezmasých výrobcích a šetrném vaření. Odpoledne o tom budou informovat i rodiče. Chtějí jim ukázat, že i bezmasá jídla jsou dobrá. Paní kuchařka připraví na ochutnání pro rodiče zapečenou čekanku a budou mít zdravé sušenky.
SŠHŠ Kroměříž: 11. 10. se bude ve školní restauraci podávat Luštěninové menu, součástí bude výstavka, poznávání luštěnin, studenti budou informovat a poskytovat propagační materiály.
ZŠ Ing.M. Plesingera-Božinova Neratovice
10.10. podpora lokálního farmáře, žáci navštíví Dobrou farmu v Máslovicích, budou paběrkovat dýně, které pak přivezou do jídelny k obědu
14.10. školní jídelna uvaří dvě bezmasá jídla z luštěnin a zeleniny + dýňovou polévku s využitím lokálních surovin a pokus o vytvoření rekordu s názvem Neplýtvej jídlem - účelem je mít co nejmenší množství vráceného jídla
ZŠ Rokytnice Vsetín: žáci půjdou informovat zastupitele o Světovém dnu potravin.
ZŠ Sychrov, Vsetín: deváťáci připraví výukový program pro děti na 1. stupni. Školní kuchyně a uvaří oběd výhradně z místních surovin a cíleně z luštěnin tak, aby byl dobrý a chutný (cílem je, že děti nebudou oběd vracet, ale že sní všechno a ještě se oblíznou).
Kampaň Pěstuj planetu: 5 kroků k udržitelné spotřebě potravin (www.pestujplanetu.cz) koordinuje Ekumenická akademie (www.ekumakad.cz)
Partneři kampaně: Skutečně zdravá škola, Informační centrum OSN
Kampaň zaštítili:
- Margit Slimáková – specialistka na zdravotní prevenci a výživu a iniciátorka kampaně Skutečně zdravá škola
- Milan Smrž - energetický expert (Eurosolar)
- Filip Kavka Smiggels - kuchař a spolumajitel vegetariánské restaurace Mlsná Kavka v Praze