Kurz pro kuchařky školní jídelny Waldorfské školy v Brně

1. 2. 2016

Kurz jsme vystavěli na přání kuchařek: stávající pokrmy na měsíčním jídelním lístku upravit tak, aby byly výživově hodnotné, respektovaly sezónnost a čerstvost a hlavně - aby chutnaly.

V krátkém úvodu  jsme si připomněli, co je cílem našeho pracovního setkání: převést teoretická doporučení do praxe a obohatit zkušenosti kuchařek o nové praktické podněty, které je profesně zdokonalí a zvednou jejich odborné sebevědomí.

A pak už se  ukázkově vařilo, testovaly se suroviny a z  regionálních vybíraly ty nejlepší. Jiří Pavlíček je zkušený praktik, a tak počáteční nedůvěru hravě prolomil. Celodenní školení, byť ve vlastní kuchyni, je náročné, ale s požadavkem na obměnu několika druhů bezmasých slaných i sladkých jídel to ani nešlo jinak.

Paní kuchařky se naučily, jak  nutričně vhodněji kombinovat pokrmy, bezlepkově zahušťovat, tepelně upravovat zeleninu několika způsoby, kombinovat obiloviny s luštěninami a mnoho dalších praktických dovedností, které jim umožní efektivně sestavovat jídelníček a uspokojit tak chutě všech strávníků.

A my jim v jejich úsilí držíme palce!

Zpět na výpis