Kodaň: 94 procent všech pokrmů ve školních jídelnách je bio

1. 7. 2016
Skutečně zdravá škola

Žádné jiné město v Dánsku a pravděpodobně ani ve světě se nemůže pochlubit takovým úspěchem. Představitelé Kodani stanovili v roce 2007 cíl dosáhnout na 90 procent podílu biopotravin ve školách, mateřských školách, denních stacionářích, nemocnicích, vězeních, kantýnách, sportovištích a domovech seniorů – celkem 1 100 kuchyních. Školní kuchyně tento cíl dokonce překročily, dnes nabízí v průměru 94 procent pokrmů v biokvalitě. Městské jídelny v domovech seniorů jsou zatím na 60proentním podílu bio. Každý rok zpracují městské kuchyně na 11 milionů kilogramů potravin.

V době, kdy kodaňští radní cíl stanovovali, byl podíl biopotravin „jen“ 51 procent a většina veřejných kuchyní se spoléhala především na polotovary.  Náklady na poskytování pokrmů se od roku 2007 nezvedly, přesto, že bioprodukty jsou dražší než konvenční suroviny. Představitelé města tvrdí, že úspory byly dosaženy zejména vařením z čerstvých surovin, eliminací mražených produktů, nakupováním sezónních potravin, zvýšením podílu zeleniny, snížením plýtvání a snížením množství masa v pokrmech, pečení vlastního pečiva. 

Zdroj:  Copenhagen House of Food, The Local

Zpět na výpis