Dnes vaříme s ... Ivetou Brunovou, vedoucí školní jídelny v ZŠ a MŠ Malšice v jižních Čechách
Celozrnné vanilkové rohlíčky
Suroviny na 10 porcí:
- Na špičku nože mleté vanilky
- Máslo 200 g
- Moučkový a vanilkový cukr, nebo sušený Sladovit na obalení
- Celozrnná špaldová mouka, přesátá 160 g
- Hladká mouky, přesátá 160 g
- Jemný třtinový cukr nebo agávový sirup 100 g
- Jemně mleté vlašské ořechy 100 g
- Citronová šťáva dle potřeby
- Moučkový a vanilkový cukr, nebo sušený Sladovit na obalení
Technologický postup:
Z obou druhů mouky, cukru, ořechů, vanilky a vychlazeného másla rychle vypracujeme těsto. Postupně do něj přiléváme citronovou šťávu (můžeme ji naředit vodou)tak, aby vzniklo spíše řidší těsto – celozrnná mouka do sebe část tekutiny nasákne. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme přes noc do ledničky odležet. Poté z něj vyvalujeme rohlíčky a pečeme cca 8 minut při 170 stupních.
Po mírném vychladnutí obalujeme rohlíčky v moučkovém a vanilkovém cukru.