Online konference Jak na zdravé školní bufety a snídaňové kluby

25.09.2023 | 15:30 - 17:30
Online platforma ZOOM

Termín: pondělí 25. září 2023, 15.30 – 17.30 hod

Kde: online – aplikace ZOOM. Odkaz zašleme všem registrovaným den před konferencí. 

Pro koho: vedoucí a pracovníky školních jídelen, vedení základních a středních škol, učitele v základních a středních školách

Proč toto téma: Zdravé stravování je klíčové pro optimální fyzický a duševní vývoj mladých lidí. Zdraví podporující potraviny by proto měly být základními kameny ve školních bufetech a snídaňových klubech. Děti a mladiství mají vysokou potřebu živin kvůli rychlému růstu a rozvoji mozku. Snídaně a svačiny bohaté na vlákninu, bílkoviny a zdravé tuky poskytují dlouhodobé nasycení, což zlepšuje soustředění, přispívá ke zlepšení výkonnosti a a pomáhá udržovat stabilní náladu. Studie ukazují, že mladí lidé, kteří pravidelně snídají, mají lepší výsledky ve škole a vyšší úroveň pozornosti než ti, kteří snídani vynechávají.

Proč bych se měl účastnit: dozvíte se, proč je snídaně a dopolední svačina pro mladé lidi důležitá a které složky by měla vyvážená snídaně a svačina obsahovat. Získáte tipy na vhodné potraviny a pokrmy a zjistíte, jak některé školy vedou školní bufety a snídaňové kluby. Dozvíte se, jaké hygienické podmínky musí provozovatel školního bufetu plnit.

Cena: 1 000 Kč za neomezený počet účastníků školy, zdarma pro Skutečně zdravé školy. 

Partnerem konference je web www.vicnezkucharka.cz a jejich Velká svačinková bichle. Každý účastník konference bude zařazen do slosování o jednu Velkou svačinkovou bichli v hodnotě 699 Kč. Navíc obdržíte slevový kód v hodnotě 200 Kč na její zakoupení.

Program:

15:30 – 15:35   Uvítání účastníků, Karolína Kallmünzerová, Skutečně zdravá škola, z.s.

15:35 – 16:30   Příklady z praxe škol:

  • Snídaňový bufet v ZŠ Oskol Kroměříž, Lucie Korvasová, koordinátorka projektu
  • Školní bistro v ZŠ a MŠ Montessori Slaný, Zdeňka Parýzková, pedagog
  • Snídaňový klub v ZŠ Bílina, Barbora Schneiderová, ředitelka školy

16:30 – 17:30   

  • Hygienické požadavky na provoz školních bufetů a snídaňových klubů - Ing. Pavla Cihlářová, Vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých, Krajská hygienická stanice Středočeského kraje
  • Co by dospívající měli a neměli jíst na snídani a svačinu: Snídaně, svačina a školní známky, jak to spolu souvisí? Jak vypadá vhodně poskládaná svačina pro školáka? V čem se liší svačina, když jde dítě po škole na odpolední trénink? Tipy na svačiny do školního bufetu - MUDr. Marie Skalská, Pro Fit Institut
  • Praktické tipy a doporučení na zdravé svačiny a snídaně pro školáky - Veronika Břicháčková autorka Velké svačinkové bichle a Velké obědové bichle

Závěrečná diskuse, shrnutí výstupů konference


Zpět na výpis