Praktický seminář pro kuchařky se konal v Českých Budějovicích
Projekt “Skutečně zdravé vaření ve školách v okrese Českých Budějovic” podpořili: společnost Europasta SE a společnost BCF s.r.o. (Holistic Management). Tyto společnosti tedy vidí smysl v podpoře dalšího vzdělávání paní kuchařek ve svém okolí, které tak bude mít další vliv na děti stravující se ve školách v okrese.
Celkem se na semináři nazvaném “Vaříme z čerstvých sezónních surovin podle zásad Skutečně zdravé školy” (psali jsme zde) setkalo téměř 25 pracovníků školních kuchyní (z toho jeden muž) ze 13 škol.
Další velké díky patří Základní a mateřské škole Emy Destinové, kde nám s konáním tohoto semináře vyšli velmi vstříc, a dále paním kuchařkám školní jídelny, které se jak školily, tak v kuchyni zajišťovaly celkový servis.
Praktické semináře vaření jsou bezesporu tou nejlepší cestou, jak paní kuchařky naučit vařit zdravá a chutná jídla zdravým (či racionálnějším) způsobem, a jak jim ukázat, že se nových surovin nemusí bát a že vlastně chutnají skvěle, pokud vědí, jak s nimi pracovat a jak je správně dochutit.
A co vlastně znamená vaření podle Skutečně zdravé školy přímo v praxi? Program Skutečně zdravá škola má přesně vymezené nepovolené přísady, které by se v zapojených kuchyních neměly vyskytovat… To je pro někoho možná limitující, někomu zase tento seznam ale udává řád, jak se v jednotlivých aditivech vyznat. Skutečně zdravá škola ale především chce, aby se ve školních kuchyních vařilo ze základních surovin - tedy minimalizovat používání polotovarů a různých směsí – a nakupovat od místních producentů čerstvé a sezónu respektující suroviny. A pak nelze udělat chybu! A dětský (i dospělý) strávník ocení opravdovou chuť jídel.
Školy zapojené v programu nemění svým strávníkům jídelníčky ze dne na den a už vůbec nevyřazují jídla klasická, která jsou dětmi tak oblíbená. Snaží se ale o jeho racionalizaci – třeba tím, že kuchařky přestanou používat nezdravou bílou mouku a začnou zahušťovat zeleninou či luštěninami. A i to je způsob, jak do dětí dostat to zdravé, aniž by vlastně poznaly rozdíl. Podívejte se na doporučení na přípravu pokrmů dle Skutečně zdravé školy - Desatero školní kuchyně.
Cílem semináře v Českých Budějoviccích bylo tedy ukázat zdravé a chutné vaření z čerstvých sezónních surovin, které jsou k dispozici z blízkého okolí nebo alespoň české. Termín konání semináře byl v pravé sezóně, takže výběr byl opravdu veliký!
Zástupci ze zúčastněných škol byli ze škol mateřských, základních i ze středního odborného učiliště, proto byla skladba jídel navržena s ohledem na tuto skutečnost. Součástí menu tedy byly i 3 druhy pomazánek, dále polévka z hlívy ústřičné a celerovo-bramborový krém, polenta s kuřecím masem, květák zapečený s jogurtem a bazalkou, cizrnová pánev a nakonec 2 saláty – bulgurový s koriandrem a listový s koprem. Pan kuchař a lektor Skutečně zdravé školy všem zúčastněným ukázal, že to jde a není potřeba se toho obávat.
Byly použity základní suroviny a koření od Skutečně zdravých dodavatelů jako je firma PRO-BIO, s.r.o., Country life, s.r.o. a Sonnentor. Olivový olej byl od rodinné společnosti Lozano Červenka, pan Carlos s paní Evou nás dokonce přijeli podpořit a uvařili nám pokrm zvaný cocido. Byla to cizrna s kuřečím masem, vepřovými žebry, morkovou kostí, dochuceno pouze solí a olivovým olejem. Zeleninu a bylinky ve skvělém stavu darovala Bio farma Olešná. Bylo možné ochutnat i mléčné výrobky z rodinné farmy Kojetínových - farma Struhy. Výrobky z farmy byly také použity do pokrmů. K pomazánkám byl použit kváskový pšenično-žitný chléb ze Zlivické pekárny. Všem našim sponzorům surovin také velmi děkujeme!
Účastníci semináře byli podle poskytnuté zpětné vazby s vařením spokojeni a stejně tak spokojeni s úsměvem a z ochutnávek připravených pokrmů i odcházeli. Zde slova některých z nich:
„Obdivovali jsme nejen perfektní organizaci školení paní Lenky Pokorné, pracovní nasazení pana kuchaře, návštěvu rodinné firmy Lozano Červenka, ale i vybavení kuchyně v ZŠ a MŠ Emy Destinové v Č. Budějovicích. Z praktické části lze v naší škole využít receptury na pomazánky i polévky. Z hlavních jídel se paní šéfkuchařka nadchla pro cizrnovou pánev s tím, že eliminuje na semináři použité výrazné koření. S povděkem kvitujeme i praktickou radu pana Křepelky ohledně doby přidávání dresinku do salátů.“ Paní Marie Kubatová a paní Marie Hlávková, SOU Lišov
„I my běžně pracujeme s čerstvými bylinkami a různými ingrediencemi, které se používají v moderní kuchyni a snažíme se stále zdokonalovat, aby našim strávníkům u nás chutnalo. Díky vám za inspiraci, chutné pokrmy a skvělé nápady.“ paní Gabriela Kučerová, ZŠ a MŠ Kubatova, České Budějovice
Pevně tedy věříme, že nová jídla ve školách hned vyzkouší. Všichni obdrželi manuál obsahující receptury jednotlivých pokrmů a také návody, jak plnit kritéria SZŠ, které se týkají školní kuchyně.
Paní kuchařky jsou srdcem programu Skutečně zdravá škola; jejich úloha je neoddiskutovatelná a dopad na zdraví dětí, resp. jejich ovlivnění, může být obrovský. Je nutné ale podotknout, že jakékoliv snahy paní kuchařek o změnu v jídelníčku je třeba ve škole řešit komplexně – ve výuce o nových surovinách, lekcemi (zdravého) vaření, pěstováním na školní zahradě, systematickou prací s rodiči (neustálou osvětou)... Třeba tak, jak to je nastaveno v programu Skutečně zdravá škola, který školy přesně vede ke kýženému cíli. K cíli, kterým pomalu, ale jistě, můžeme měnit zavedené praxe a učit novému.
Ze školení připravil reportáž také Českobudějovický deník, můžete si přečíst zde.
Lenka Pokorná, lektorka a regionální koordinátorka programu Skutečně zdravá škola