Společnost Lidl a Skutečně zdravá škola se společně zasadí o lepší stravování dětí ve školních jídelnách

10. 3. 2022

(Brno 10.3.2022) Desátého března 2022 slavíme Mezinárodní den školního stravování. U této příležitosti zahajuje společnost Lidl spolupráci s programem Skutečně zdravá škola. Cílem této spolupráce je pomáhat vytvářet kulturu zdravého a udržitelného stravování ve školách. Součástí této spolupráce je i grantová výzva na výstavbu jedlých školních zahrad. Projekt počítá se zapojením dětí, pedagogů i zaměstnanců školních jídelen.

„Symbolicky právě dnes spojuje Skutečně zdravá škola síly se společností Lidl a pokusí se posunout školní stravování i výuku o jídle zase o kousek dál. Spolupráci vnímáme jako důležitý krok ke zviditelnění úspěšných škol a školek, jednotlivců i týmů. Společně budeme přinášet příběhy jejich úsilí, které vyústilo ve skvělé akce. Téma jídlo ve všech jeho podobách. I v té, která začíná na školní zahradě. Součástí vzájemné spolupráce je totiž grantová výzva na výstavbu jedlých školních zahrad. Těšíme se na kreativní projekty, které počítají se zapojením dětí, pedagogů i zaměstnanců školních jídelen. Protože na zahradě, na poli, zkrátka v půdě to začíná…,“ říká Karolina Kallmünzerová, manažerka programu Skutečně zdravá škola.

A jak tato spolupráce vznikla? V současném světě, kde významnou roli hraje rychlé stravování, děti často ztrácejí přehled o základních principech zdravého stravování. Cílem projektu je pomoci dětem vytvořit zdravé stravovací návyky a poskytnout jim možnost nutričně kvalitnějšího stravování ve školách. “Společnost Lidl si dlouhodobě uvědomuje význam zdravého stravování ve školách. Činnost programu Skutečně zdravá škola jsme se rozhodli podpořit z několika důvodů; děti se v něm učí základům zdravého stravování, nechybí v něm ani osvěta ohledně plýtvání potravinami, využívání sezónní zeleniny a ovoce nebo zapojení školy do dění v místní komunitě. Děti se dále zaměří na to, jakou péči vyžaduje jedlá zahrada a které druhy zeleniny a ovoce jsou v rámci podmínek České republiky nejvhodnější na pěstování,“ uvedl tiskový mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler.

Do grantové výzvy na vybudování jedlých zahrad se může přihlásit každá škola, která je zapojená v programu Skutečně zdravá škola. Na základě zaslaných přihlášek vybere Skutečně zdravá škola společně se zástupci Lidlu celkem šest škol, z nichž každá získá 100 000 Kč na realizaci jedlé zahrady a zároveň metodickou podporu při jejím budování.

„Díky podpoře společnosti Lidl bude moci v letošním roce šest Skutečně zdravých škol vybudovat jedlé školní zahrady. Vzdělávání a práce na školní zahradě má pro děti zásadní pozitivní význam: otevírá dětem zcela nový svět učení, poznávání rostlin a přírodních procesů, umožňuje ocenit přírodu jako celek, podporuje pozitivní změnu stravovacích návyků, zvyšuje koncentraci a představivost, rozvíjí sociální dovedností, estetiku, zvyšuje sebevědomí a dává dětem pocit hrdosti na svůj úspěch,“ vysvětluje ředitel programu Skutečně zdravá škola Tom Václavík.

Cílem projektu je zapojit do osvěty a budování školních jedlých zahrad nejen děti, ale i pedagogy, kteří budou dětem pomáhat s péčí o zahrady. Vítaná je rovněž účast rodičů, pro něž mohou být školní zahrady prostorem pro komunitní setkávání.

Již před spuštěním výzvy projevilo několik škol zájem o zapojení do projektu a Skutečně zdravá škola očekává hojnou účast. „Mateřská škola Dobroměřice se určitě ráda zapojí do výzvy, protože myšlenka propojení školní zahrady a školní kuchyně je nám velmi blízká. Rádi bychom využili potenciálu naší velké zahrady nejen ke hře, ale také ke vzdělávání dětí a k šíření osvěty o skutečně zdravém jídle,“ uvedla Ludmila Jirotková, ředitelka Mateřské školy Dobroměřice. Do nové výzvy se zajisté přihlásí i Mateřská škola Pastelka v Roudnici na Labem:  „Vítáme každou pomoc v našem snažení v přetváření školní zahrady v jedlou a všemi dětmi využívanou oázou,” vzkázala  Dana Kasparová, ředitelka Mateřské školy Pastelka.

O Skutečně zdravé škole

Skutečně zdravá škola je komplexní program zdravého a udržitelného školního stravování a vzdělávání o jídle. Usiluje o to, aby si děti jídla vážily, znaly jeho hodnotu, dokázaly si je vychutnat a naučily se, jak vzniká. Do programu se mohou zapojit mateřské, základní i střední školy. Program má prokázaný pozitivní vliv na zdraví dětí, jejich schopnost učit se a na udržitelnost stravování ve školách a rozvoj regionu. Čerpáme z prověřených zahraničních zkušeností.

Školy se pokoušejí o získání bronzové, stříbrné a zlaté medaile za splnění kritérií programu Skutečně zdravá škola. O roku 2015 se do programu zapojilo 485 škol z celé České republiky a 83 z nich již splnilo bronzová kritéria, 19 škol splnilo stříbrná kritéria a 2 školy splnily zlatá kritéria programu.

Ve Skutečně zdravých školách je v žácích rozvíjena iniciativa a podnikavost, aktivně se například zapojují do tvorby jídelníčků, snaží se o zlepšení prostředí jídelny, organizují školní farmářské trhy, učí se základům přípravy pokrmů a pěstitelské dovednosti. Díky návštěvám na farmách si žáci uvědomují souvislosti mezi produkcí

a spotřebou potravin a stavem životního prostředí, získávají úctu k práci zemědělců. Aktivně se zapojují do řešení problematiky plýtvání potravinami, kompostování, nákupu potravin zblízka či zhodnocování místních kulinárních tradic. Vzdělávací aktivity jsou místně ukotvené, využívají neformální vzdělávací metody zaměřené na zážitky, participaci a spolupráci žáků, často probíhají projektovou formou, vedou žáky k podnikavosti v oblasti trvalé udržitelnosti a rozvíjejí jejich klíčové kompetence a praktické dovednosti.

Program nabízí otevřený participativní proces vzdělávání - zapojení všech aktérů od žáků, učitelů, vedení školy, kuchařek, rodičů, zřizovatelů až po místní podnikatele a členy okolní komunity. Školy se aktivně zapojují do komunitního života obce. Aktivní zapojení rodičů umožňuje vedení školy získat zpětnou vazbu a zajímavé nápady.

Pozitivní přínos programu byl potvrzen ziskem první ceny v rámci nezávislého ocenění Ceny SDGs, které uděluje Asociace společenské odpovědnosti ve spolupráci s Českou rozvojovou agenturou, Ministerstvem průmyslu

a obchodu, Ministerstvem zahraničních věcí a Ministerstvem životního prostředí pod záštitou Informačního centra OSN v Praze a UN Global Compact v Česku. Program Skutečně zdravá škola naplňuje 15 ze 17 Cílů udržitelného rozvoje OSN, mj. „Zdraví a kvalita života“, „Kvalitní vzdělávání“, „Odpovědná výroba a spotřeba“ a „Klimatická opatření“.

Více informací naleznete na: