Jak to u nás funguje?

28. 6. 2018
Mateřská škola Ostrava, Špálova 32, příspěvková organizace

Kuchařky ovlivňují kvalitu jídla výběrem dodavatelů, zařazují méně obvyklé suroviny jako je např. kuskus, bulgur, jiné druhy mouky, např. pohanková.

Dlouho jsme hledali vhodného dodavatele pečiva a chleba….dopadlo to nakonec tak, že si paní kuchařka z 50% peče pečivo – bagety a kváskový chleba sama. Přidává do nich různá semínka: chia, dýňová, slunečnicová, len, sezam apod. Taková olivová bageta je opravdu pochutnání. Její kváskový chleba je vyhlášení, dělá si i svůj kvásek.

  • Přenesením kompetencí jsou kuchařky kreativnější a mají chuť zkoušet nové recepty, vyhledávat je, přehodnocují nové trendy a poznatky v oblasti gastronomie a přizpůsobují je podmínkám předškolních dětí.
  • Vyrábějí si vlastní sýr (tvaroh + zakysaná smetana, troška soli) – tento používají i jako základ pomazánek, čímž snižují množství tuků.
  • Vyhýbají se používání ramy či jiného tuku do základů pomazánek – nahrazují tvarohem, vlastnoručně vyrobeným sýrem nebo luštěninami (fazole, čočka, černá čočka Beluga), nebo používají pečenou dýni (různé druhy: máslovou, hokaido, špagetovou, mexickou, dýně z vlastní zahrady).
  • Nepoužívají tavené sýry.
  • Při zahušťování polévek používají jáhly, kroupy, quinou, kuskus, bulgur, luštěniny, zeleninu, dýně, cuketu.
  • Nepoužívají žádné uzeniny
  • Jjogurty a tvarohy jen bílé, čisté, neslazené.
  • Játrové a masové pomazánky vyrábějí z jater či masa – žádná kupovaná paštika či konzerva.
  • Používají jen jedno druhové koření, žádný Knor či směsi koření s přídavkem soli či glutamátu, sezonně využíváme čerstvých bylin ze školní zahrady.
  • Místo soli používají uma ocet, lahůdkové droždí.
  • Veškeré termixy, pribináček, smoothie vyrábějí samy a přidávají čerstvé, popřípadě kombinaci s mraženým ovocem – brusinky, černý, červený rybíz, ostružiny, borůvky, maliny, přislazujeme medem. Do smootie se přidává i čerstvá červená řepa.
  • Pokud je na jídelníčku jahodové máslo, vyrábíme jej v sezoně z čerstvých jahod, mimo sezonu mražených, nepoužíváme kupovanou marmeládu či džemy. Používáme i jiné druhy ovoce, např. borůvky, ovocné máslo mělo úžasnou barvu
  • Pro pitný režim jsme začali používat čerstvou vodu s přidáním bylinek, ovoce, citronu nebo čaj.    
  • Dodavatelé:

    Zelenina a ovoce – Miroslav Kučeraj, Bahno 1011, 739 11 Frýdlant nad Ostravicí – vybíráme si přímo z auta – vidíme, jak zboží vypadá

    Brambory, cibule, česnek – Libor Janečka, Ke kútam 15, 739 42 CHlebovice – prodává i na farmářských trzích

    Maso – Jaroslav Krejčí, Sokolská třída, 2539/63, 70200 Ostrava

    Vejce – Čecháček – smluvně zajištěno, že vejce jsou z českého chovu, tuzemská

    Původ potravin:

    Zelenina – Wiss Český Těšín

    Brambory mají značku Chlebovické brambory

    Vejce pochází z farmy Albrechtice

    Mouky – Penam a.s.Brno

    Maso - CZ

Na obrázcích se můžete přesvědčit, že naše kuchařky tvoří jídlo pro naše děti s láskou a nadšením :-)

Jak to u nás funguje? 1Jak to u nás funguje? 1Jak to u nás funguje? 1Jak to u nás funguje? 1Jak to u nás funguje? 1Jak to u nás funguje? 1Jak to u nás funguje? 1Jak to u nás funguje? 1Jak to u nás funguje? 1Jak to u nás funguje? 1Jak to u nás funguje? 1Jak to u nás funguje? 1Jak to u nás funguje? 1Jak to u nás funguje? 1Jak to u nás funguje? 1Jak to u nás funguje? 1Jak to u nás funguje? 1Jak to u nás funguje? 1Jak to u nás funguje? 1Jak to u nás funguje? 1Jak to u nás funguje? 1Jak to u nás funguje? 1
Zpět na výpis