V březnu jsme vařili s... Klárou Prosovou
Krémová polévka, která zasytí, a k tomu každá z použitých surovin s sebou přináší řadu benefitů. Chia a konopná semínka pomohou do těla vpravit esenciální omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Kurkuma obsahuje řadu antioxidantů a působí protizánětlivě, proto se ji vyplatí do pár oblíbených receptur zapracovat. Naklíčené mungo fazole jsou rovněž nutričně nesmírně výživné.
Je tu ovšem jedna nevýhoda a současně kulinární výzva! Omega-3 mastné kyseliny se teplem znehodnocují a dokonce se pro tělo stávají nebezpečné, proto je třeba s nimi v receptu naložit tak, aby k poškození nedošlo a my skutečně jen těžili z jejich benefitů. Loupané konopné semínko bychom vařením mohli poškodit, proto jej budeme přidávat až na závěr. Chia semínka se zdají být vůči šetrné teplené úpravě, kam řadíme i vaření, mnohem odolnější, přesto se nám v receptu hodí přidávat je až na konec. U kurkumy rovněž upřednostňujeme použití takzvaně zastudena.
Krémová polévka s fazolemi mungo
Suroviny:
(cca 4 porce)
- 5 lžic loupaných konopných semínek
- 1 hrnek předem naklíčených (nebo alespoň namočených) fazolí mungo
- 5 lžiček chia semínek
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 střední cibule
- 1 lžička kurkumy
- Umeocet
Postup:
Chia semínka zalijeme vodou a odložíme na stranu, ať nám zatím bobtnají. Cibuli nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozehřejeme kokosový olej a necháme na něm cibuli změknout. Poté zalijeme vodou, přidáme naklíčené mungo a cca 5 minut vaříme. Naklíčené mungo fazole změknou a ztratí tu „syrovou“ chuť velmi rychle. Pokud mungo nebudeme klíčit, ale pouze namáčet, vaření bude trvat o něco déle – přibližně 10-15 minut. Necháme chvíli vychladnout a nakonec rozmixujeme v mixéru spolu s kurkumou, konopnými semínky a nabobtnalými chia semínky. Dochutíme umeoctem a můžeme podávat.
S množstvím vody opatrně – doporučuji použít méně, připravit polévku hustší a teprve na konec ji případě vyředit do požadované konzistence.
Díky konopným semínkům bude polévka krémová, aniž bychom použili smetanu. Na zahuštění není potřeba pracovat s jíškou ani škrobem, chia semínka tuto práci udělají také a budou výživově hodnotnější. Umeocet má chuťovou výhodu, protože pokrm nejen osolí, ale i okyselí a kyselá chuť s luštěninami zkrátka tak nějak ladí.
Bez laktózy, bez lepku.