Biopotraviny ve školním stravování na festivalu Evolution

5. 4. 2018
Skutečně zdravá škola

Přednáškový blok letos již podruhé pořádala nevládní organizace PRO-BIO LIGA, která informuje a inspiruje o světu biopotravin pod hlavičkou lovime.bio.

Letošní naučně-zábavní blok přednášek s názvem „Od vidlí po vidličku“přiblížil účastníkům v průběhu tří svých částí cestu biopotravin od farmáře a dění na poli, přes zpracování a výrobu až do jídelny a konečné čarování v kuchyni. Celým programem posluchače prováděla Bára Hernychová, odbornice na zdravý životní styl a biopotraviny.

Hlavním tématem první přednášky se stala půda a přístup k ní. Martin Rosenbaum z rodinné farmy Lukava představil příběh svého hospodářství, a především své zkušenosti s obtížným přístupem k zemědělské půdě a možností hospodařit šetrně a ekologicky pro mladé a začínající hospodáře. Odpověď na tuto otázku - řeší celá Evropa, mimo jiné i organizace sdružené v mezinárodní síti Access to Land, které natočily dokument popisující různé občanské iniciativy ve Velké Británii, Francii, Španělsku, Itálii a Rumunsku snažící se o usnadnění přístupu k půdě pro ty, kteří chtějí hospodařit zodpovědně. Dokument je k zhlédnutí na: bit.ly/dokument_o_pude

Druhým tématem se stala výroba kvalitních potravin, konkrétně pokrmů z netradičních zapomenutých obilovin jako jsou různé druhy pšenice (jednozrnka, dvouzrnka, červená pšenice, špalda), čirok, proso, pohanka. Jejich úžasné výživové vlastnosti i nenáročnou přípravu v kuchyni přiblížil Martin Hutař, zakladatel a spolumajitel obchodní společnosti PRO-BIO, která patří k největším producentům biopotravin u nás.


Třetím a závěrečným tématem byly dobré příklady zapojení biopotravin ve stravování, které představily čtyři vedoucí školních jídelen: Renáta Černá, ZŠ Dobřany u Plzně, Iveta Garciová, MŠ Semínko Praha, Olga Chlápková, ZŠ Waldorfská Pardubice a Romana Opršalová, ZŠ Český Brod. Hrdinky školního stravování odhalily, jaké jsou radosti a strasti zapojování biopotravin a vůbec eticky, environmentálně i zdravotně pestřejšího jídelníčku do školní stravy. Všechny vedoucí jídelen se shodly, že vyšší cena biopotravin není nepřekonatelnou překážkou pro velké, ale překvapivě ani pro malé jídelny. Ceny obědů se nezvýší do míry, která by nebyla pro rodiče přijatelná a eventuální překročené náklady se vyrovnají v ostatních dnech či týdnech. O poznání větší bariérou je dostupnost potřebného objemu, termíny dodání a celková logistika.

Podobné zkušenosti má i sama PRO-BIO LIGA, která v současné době realizuje projekt „Učíme se vařit bio“ cílený na studenty a pedagogy středních odborných škol gastronomického zaměření. Více informací k tomuto projektu naleznete na www.lovime.bio/programy-skoly.

Zpět na výpis