Mateřská škola Dobroměřice

Informace

Středohor 362
44001 Dobroměřice
Ústecký kraj

www.skolka-dobromerice.webnode.cz

Postup v programu

Angažovanost a kultura stravování

Na naší školce funguje Akční skupina pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve školce a dohodla se na svých dalších aktivitách.
S rodiči a dětmi konzultujeme možnosti zlepšení stravování.
Rodiče jsou informováni o složení pokrmů ve školní jídelně a o aktivitách programu Skutečně zdravá školka.
Respektujeme potřeby strávníků se specifickou dietou tím, že jim školní jídelna umožní ohřátí z domu doneseného dietního pokrmu.
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Jídla podávaná dětem neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizujeme používání polotovarů.
Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin.
Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsou v jídelníčku jasně označeny.
V mateřské škole nebo na webu školky jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.
Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzděláváni v oblasti zdravé výživy a vaření.
Děti a pracovníci mateřské školy mají přístup k pitné vodě dle svých potřeby po celý den pobytu ve školce.
Doslazované nápoje jsou nahrazeny nápoji neslazenými.
Školní jídelna mateřské školy absolvovala vzdělávací a informační seminář Analýza školní jídelny a přijala z ní vyplývající doporučení.

Vzdělávání o jídle a stravování

Výuka o jídle, základech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu.
Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření.
Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské zahrady a pracujeme na začlenění aktivit na zahradě do školního vzdělávacího programu.
V rámci výuky pořádáme každoroční návštěvy farem.

Místní společenství a spolupráce

Každoročně pořádáme pro děti, rodiče a veřejnost akce na téma zdravé stravování.
Aktivně se snažíme zapojit rodiče dětí do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
16/20

Angažovanost a kultura stravování

Školská rada či vedení mateřské školy odsouhlasilo Plán podpory zdravého stravování a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplnění.
Děti se stravují v příjemné a klidné atmosféře tak, aby měly dostatek času si jídlo vychutnat
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 50 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji
Minimálně 5 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství – bioprodukt nebo biopotravina.
Kuřecí maso pochází z vysoce šetrných chovů nebo alespoň 10 % pochází z ekologických chovů.
Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“).
Ve školní jídelně jsou podávány přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro pěstování plodin na školní zahradě používáme pouze ekologicky šetrné postupy.
Alespoň jednou ročně děti s pedagogy připraví pokrm ze surovin, které sami vypěstovali na školní zahradě.

Místní společenství a spolupráce

Aktivně povzbuzujeme děti a jejich rodiče, aby pěstovali zeleninu a ovoce na vlastních zahrádkách a doma připravovali pokrmy z čerstvých surovin.
Pomáháme rodičům vzdělávat se v oblasti zdravé výživy dětí.
0/12

Angažovanost a kultura stravování

Ve spolupráci s dodavateli surovin pro školní jídelnu se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 80 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
Minimálně 10 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Při přípravě jídelníčků podporujeme zdravou, vyváženou a udržitelnou výživu mj. tím, že upřednostňujeme vyšší zastoupení zeleniny a menší množství masa.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů (značeno „1“) nebo z ekologických chovů („0“).
Děti a jejich rodiče se účastní praktických činností pořádaných na místních farmách.

Místní společenství a spolupráce

V naší mateřské škole se o zdravém stravování a vaření vzdělávají i rodiče dětí a veřejnost.
0/7

Blog

  • Domácí borůvková marmeláda

    16. 11. 2020

    V létě děti otrhaly zralé borůvky, aby mohly připravit lahodnou marmeládu na sychravé podzimní období. Borůvky děti ochutnávaly a zbytek odnesly paní kuchařce do kuchyně,...

    Celý článek
  • Zdravé mlsání

    06. 11. 2020

    Tento týden jsme v naší mateřské škole oslavovali svátek Tobíska. Mile nás všechny překvapil, když donesl zdravé mlsání - sušené ovoce (meruňky, jablíčka, brusinky,...

    Celý článek
  • Šla Nanynka do zelí

    27. 10. 2020

    Písnička "Šla Nanynka do zelí" nás provázela celý týden. Děti se seznámily s emocemi, učily se je vyjadřovat a pracovat s nimi. Děti popisovaly, co Pepíček...

    Celý článek
  • Koulelo se koulelo červené jablíčko

    23. 10. 2020

    Je tady podzim a s ním i doba sklizně. Nejlepší čas, kdy můžeme dětem přiblížit dary přírody. A jeden takový dar jsme dostali od jedné maminky, která nám donesla bednu...

    Celý článek
  • Projektový den „Co se děje na kompostu“

    22. 10. 2020

    Děti se seznámily s kamarádem Hliňáčkem, kterého popsaly a vyzkoušely si s ním "Kompostové hádání", při kterém podle čichu poznávaly, co je v pytlíku - bioodpad....

    Celý článek
  • Spolupráce s rodiči

    14. 10. 2020

    Dnes nás mile překvapila maminka Ladušky, která nám ze své zahrádky přinesla přebytek jablek a hroznového vína. Dětem i zaměstnancům mateřské školy tím udělala velikou...

    Celý článek
  • Malí zahradníčci

    06. 10. 2020

    V září jsme se s dětmi domluvili, že si zasadí do truhlíků sazeničky jahod. O ně budou celý rok samy pečovat. Hlínu si děti připravily, rozdělily se do skupinek a daly...

    Celý článek
  • Naše první sklizeň brambor

    07. 09. 2020

    Na školní zahradě dnes děti sklízely brambory, které na jaře zasázely. Brambory vykopaly, očistily a ukládaly je do připraveného radvanečku. Když byla práce hotová,...

    Celý článek
  • První sklizeň

    12. 06. 2020

    Na jaře si děti zasely semínka ředkviček a dnes je mohly poprvé natrhat a ochutnat.

    Celý článek
  • Budoucí úroda

    12. 06. 2020

    Na jaře si děti také zasázely do záhonů brambory, dýni hokkaido, rajčata, salát  a meloun. Pečlivě se o záhony starají a pozorují, jak jim to všechno krásně roste.

    Celý článek
  • Bojujeme proti virům

    13. 05. 2020

    Návrat do školky jsme se dětem snažili i přes veškerou dezinfekci, roušky a bezpečnostní pravidla zpříjemnit, takže když jsme na školní zahradě objevili pampelišky,...

    Celý článek
  • Setí semínek

    30. 04. 2020

    I v této koronavirové době jsme si s dětmi na zahrádce zasili semínka do našich nových truhlíků. Pro děti to byl zážitek, v dalších dnech se o semínka budou starat-...

    Celý článek
  • Bylinkové čaje

    31. 01. 2020

    Je období chřipek a tak jsme si s dětmi povídali, jak v zimě posílit naší imunitu. Nakonec si děti uvařily čajíčky proti nachlazení. Každý si mohl namíchat čajíček...

    Celý článek
  • Pečeníčko, pečení

    13. 12. 2019

    Vánoce se blíží a tak se děti pustily do pečení vánočního cukrovíčka. Šlo jim to jako po másle, míchaly, hnětly a tlačily těsto do formiček. A protože byly malí...

    Celý článek
  • Podzim plný vitamínů

    08. 11. 2019

    Podzimní měsíce jsme se zaměřili na prevenci zdraví a posílení imunity před zimou. Děti poznávaly různé druhy ovoce a zeleniny, které samostatně krájely a připravovaly...

    Celý článek
  • Dýňobraní

    06. 11. 2019

    Ve čtvrtek 31.10.2019 se v Mateřské škole Dobroměřice uskutečnilo Dýňobraní. Celý den si děti vyprávěly o dýních, tvořily je z různých materiál, ochutnaly dýňovou...

    Celý článek
  • Jak se svačí v naší školce

    22. 01. 2019

    Protože nás dlouhodobě trápilo velké množství zbytků z přesnídávky, zkusili jsme to jinak. Děti mají možnost si svačinu odebírat průběžně v rozmezí cca 30 minut...

    Celý článek
  • Seznámení se Skutečně zdravou školou

    28. 11. 2018

    Kamarádi z MŠ Fügnerova Louny nám vyprávěli o Skutečně zdravé škole a tak jsme se s velkým nadšením také zapojili do programu. Chceme dětem vařit zdravěji a seznamovat...

    Celý článek
Zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací