Mateřská škola Ostrava - Poruba, V. Makovského 4429, příspěvková organizace

Informace

V. Makovského 4429
708 00 Ostrava - Poruba
Moravskoslezský kraj

www.makovskeho.cz

Postup v programu

Angažovanost a kultura stravování

Na naší školce funguje Akční skupina pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve školce a dohodla se na svých dalších aktivitách.
S rodiči a dětmi konzultujeme možnosti zlepšení stravování.
Rodiče jsou informováni o složení pokrmů ve školní jídelně a o aktivitách programu Skutečně zdravá školka.
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Jídla podávaná dětem neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizujeme používání polotovarů.
Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin.
Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsou v jídelníčku jasně označeny.
V mateřské škole nebo na webu školky jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.
Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzděláváni v oblasti zdravé výživy a vaření.
Děti a pracovníci mateřské školy mají přístup k pitné vodě dle svých potřeby po celý den pobytu ve školce.
Doslazované nápoje jsou nahrazeny nápoji neslazenými.
Školní jídelna mateřské školy absolvovala vzdělávací a informační seminář Analýza školní jídelny a přijala z ní vyplývající doporučení.

Vzdělávání o jídle a stravování

Výuka o jídle, základech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu.
Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření.
Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské zahrady a pracujeme na začlenění aktivit na zahradě do školního vzdělávacího programu.
V rámci výuky pořádáme každoroční návštěvy farem.

Místní společenství a spolupráce

Aktivně se snažíme zapojit rodiče žáků a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit, a pořádáme akce na téma udržitelné stravování.
Naše zkušenosti z programu Skutečně zdravá škola sdílíme s ostatními školami, rodiči a veřejností.
19/19

Angažovanost a kultura stravování

Školská rada či vedení mateřské školy odsouhlasilo Plán podpory zdravého stravování a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplnění.
Děti se stravují v příjemné a klidné atmosféře tak, aby měly dostatek času si jídlo vychutnat
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 50 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji
Minimálně 5 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství – bioprodukt nebo biopotravina.
Kuřecí maso pochází z vysoce šetrných chovů nebo alespoň 10 % pochází z ekologických chovů.
Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“).
Ve školní jídelně jsou podávány přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro pěstování plodin na školní zahradě používáme pouze ekologicky šetrné postupy.
Alespoň jednou ročně děti s pedagogy připraví pokrm ze surovin, které sami vypěstovali na školní zahradě.

Místní společenství a spolupráce

Pořádáme akce s cílem zapojit rodiče dětí a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
0/11

Angažovanost a kultura stravování

Ve spolupráci s dodavateli surovin pro školní jídelnu se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu a obalových materiálů.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 80 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
Minimálně 10 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů (značeno „1“) nebo z ekologických chovů („0“).
Při přípravě jídelníčků podporujeme zdravou, vyváženou a udržitelnou výživu mj. tím, že do jídelníčku pravidelně zařazujeme minimálně dva bezmasé pokrmy týdně.
Školní jídelna při přípravě pokrmů podporuje regionální kulinářské tradice.

Vzdělávání o jídle a stravování

Děti a jejich rodiče se účastní praktických činností pořádaných na místních farmách.

Místní společenství a spolupráce

Rodiče dětí a veřejnost se aktivně podílejí na školních aktivitách v oblasti vaření, zahradničení a spolupráci s místními zemědělci a potravináři.
0/8

Blog

  • Křížaly

    18. 01. 2024

    Výroba křížal v MŠ. Tak jak je známo, většina dětí miluje jablka. My se v naší školce, opravdu snažíme jídlem neplýtvat a proto, vetšinu věcí spotřebujeme do...

    Celý článek
  • Vánoční pečení

    15. 12. 2023

    Dnes naše paní učitelka s dětmi pekla "Vánoční sušenky", děti pečení velmi bavilo a budeme pokračovat i příštím týdnu. proto se můžete těšit na další...

    Celý článek
  • Sluníčka Odšťavňovali

    02. 11. 2023

    Naše třída Sluníček se rozhodla dary (pomeranče) využít jako ingredienci k odšťavnění. Děti si tuto činnost velmi užily a teď už vědí, že není jen jeden způsob...

    Celý článek
  • Halloween

    01. 11. 2023

    Naše oslava HALLOWEENU. Rodiče našich dětí měli možnost do Mš donést zdravé pochutiny na náš rej. Někteří si opravdu dali záležet. K mání byl například těstovinový...

    Celý článek
  • Naše rajčátka

    25. 10. 2023

    Naši malí zahradníci si letos poprvé zkusili vypěstovat rajčata. Se zasazením jim pomáhaly paní učitelky. Zalévat je chodili poctivě celé léto. Naše úroda byla veliká...

    Celý článek
  • Sadařův rok - jaro

    02. 03. 2023

    V březnu za námi do školky přišly paní lektorky z vitaminátoru a seznámily děti s tím, jak to chodí na jaře na farmě. Děti si nejdříve vyplnily pracovní listy, kde...

    Celý článek
  • Pletí záhonků

    23. 02. 2023

    Poslední dny se venku oteplilo, a tak jsme se s dětmi pustili do pletí záhonků, abychom je připravili na jarní setbu. Děti práce moc bavila, i když se přitom trochu zapotili....

    Celý článek
  • Dýňování

    31. 10. 2022

    V naší školce proběhlo dýňování, tedy dlabání a zdobení dýní, kterého se zúčastnily děti společně s rodiči. Při této příležitosti nám paní kuchařky připravily...

    Celý článek
  • Jablečný koláč a křížaly

    21. 10. 2022

    Byli jsme obdarováni spoustou jablíček a hrušek. S dětmi jsme se proto pustili do zpracovávání. Společně jsme upekli jablečný a hruškový koláč a nasušili křížaly....

    Celý článek
  • Zdravé pečení

    09. 09. 2022

    Na začátku školního roku proběhla v naší školce Zahradní slavnost, při níž se mohli rodiče zapojit do soutěže ve zdravém pečení. Všichni zúčastnění měli možnost...

    Celý článek
  • Záhonky

    11. 05. 2022

    V rámci polytechniky přibyl na naší zahradu další dřevěný truhlík, kde jsme s dětmi zasadili hrášek. Stávající truhlíky jsme doplnili dalšími sazeničkami, např....

    Celý článek
  • Melounový ježek

    09. 05. 2022

    Originální narozeninová pochoutka

    Celý článek
  • Oslava narozenin

    13. 04. 2022

    Další oslava narozenin. Tentokrát si děti pochutnaly nejen na ovoci, ale také na domácích pečených lízátkách.

    Celý článek
  • Hroznové housenky

    08. 03. 2022

    Oslavu narozenin jedné z holčiček nám maminka zpestřila krásnou a zdravou mňamkou.

    Celý článek
  • Tymián

    15. 11. 2021

    Ještě poslední sklizeň před zimou. S tymiánem si děti lehce poradily. Nasušili jsme jej a předali kuchařkám na další zpracování.

    Celý článek
  • Zalévání

    05. 10. 2021

    V záhoncích nám to opět krásně roste a proto je potřeba o ně pečovat. S tolika pomocníky to jde lehce.

    Celý článek
  • Zdravé jablečné sušenky

    01. 10. 2021

    Zdravé jablečné sušenky bez mouky a cukru: 350g ovesných vloček 300ml bílého jogurtu nebo kefíru 2 lžíce rozinek 2 jablka 1 lžíce medu skořice Ovesné vločky...

    Celý článek
  • Zdravé pečení

    10. 09. 2021

    V rámci Zahradní slavnosti, kterou naše školka pořádala na začátku školního roku jsme vyhlásili soutěž na téma Zdravé pečení. Přihlásilo se 15 rodičů, kteří donesli...

    Celý článek
  • Sklízíme rebarboru

    24. 06. 2021

    Duben až červen je ideální čas na sklízení rebarbory. Později to již není vhodné kvůli většímu množství kyseliny šťavelové, která dráždí žaludeční sliznici....

    Celý článek
  • Péče o záhonky

    11. 05. 2021

    V naších záhoncích se na jaře opět urodilo. Děti mají možnost pečovat o jahody, jostu, cibulku, rebarboru, a nově také o rajčata, salát a lesní jahůdky, které se nám...

    Celý článek
  • Pečení muffinů

    25. 02. 2021

    V rámci týdne "Povídání o pejskovi a kočičce" jsme si s dětmi místo dortu upekli špaldové muffiny. Dětem šla práce od ruky a všechny si potom moc pochutnaly. 2...

    Celý článek
  • Pěstování microgreens

    24. 02. 2021

    V únoru se naše školka zapojila do výzvy "Pěstování microgreens". S dětmi jsme ve školce stihli zasadit semínka hrachu, slunečnice, řekvičky a řepy, každá...

    Celý článek
  • "Zdravý vláček"

    09. 11. 2020

    A opět rodiče připravili na narozeninovou oslavu zdravou dobrotu. Vláček vypadal moc lákavě a ještě lépe chutnal.

    Celý článek
  • Bylinková zahrádka

    22. 10. 2020

    Na naší zahradě pěstujeme bylinky. Společně s dětmi jsme je natrhali, zpracovali a následně usušili. Děti tak ucítily vůni tymiánu, rozmarýnu, saturejky, bazalky či...

    Celý článek
  • Zeleninový závin

    16. 10. 2020

    V týdnu, kdy jsme si s dětmi v rámci školního vzdělávacího plánu povídali o zelenině, jsme si na závěr upekli vlastnoručně vyrobené zeleninové záviny. Děti práce...

    Celý článek
  • "Ovocný ježek"

    09. 10. 2020

    Na základě týdenního plánu " Sklízíme ovoce a zeleninu" jsme s dětmi připravovali ovocný špíz. Děti práce s ovocem moc bavila a chvilkami jsme měli i strach,...

    Celý článek
  • Narozeninová mňamka

    09. 10. 2020

    V naší školce přijali výzvu zapojit se do programu Skutečně zdravé školka také rodiče. Čím dál tím lépe se jim daří nahrazovat narozeninové pohoštění v podobě...

    Celý článek
  • Sadařova naučná stezka

    23. 09. 2020

    Jednoho krásného zářijového dne jsme se s dětmi vydali na návštěvu firmy Vitaminátor do Sosnové u Opavy. Po příjezdu mohly děti ochutnat 100% přírodní ovocné a zeleninové...

    Celý článek
  • Pěstování v truhlících

    18. 09. 2020

    Na naší zahradě máme několik truhlíků, o které jsme se s dětmi během měsíce září pěkně starali. Děti záhonky zalévaly, okopávaly a vytrhávaly plevel. Odměnou...

    Celý článek
  • Broučkiáda - zdravé pomazánky

    13. 11. 2019

    Dne 5. 11. 2019 se v naší mateřské škole, na odloučeném pracovišti Slavíkova, konalo každoroční uspávání broučků, které známe pod názvem Broučkiáda. Při této...

    Celý článek
  • Broučkiáda

    06. 11. 2019

    Dne 6.listopadu se v naší školce uskutečnila akce "Broučkiáda". Ikdyž počasí posledních dnů neslibovalo nic dobrého, nakonec nám přálo a broučků i rodičů...

    Celý článek
Zpět na výpis