Máme to na talíři a není nám to jedno

6. 1. 2021
Skutečně zdravá škola

Státní zdravotní ústav, Centrum zdraví, potravin a výživy pod vedením Prof. MVDr. J. Rupricha, CSc. uveřejnilo v minulých letech zprávy o nutriční hodnotě školních obědů. Na tyto výsledky navazuje práce Centra podpory veřejného zdraví projektem "Máme to na talíři a není nám to jedno".

V rámci tohoto projektu se Centrum podpory veřejného zdraví pokouší v praxi ověřit, zda a za jakých okolností je možné systém školního stravování modernizovat. Ověřuje pouze jeden z možných směrů, který byl vyhodnocen v rámci projektu jako optimální. Základem pro práci je analýza současného stavu systému školního stravování a popis konkrétních kroků rekonstrukce.

Analýza přináší velmi podnětné poznatky, popisuje slabé a silné stránky současného stavu a také ukazuje několik velmi zajímavých čísel, například:

  • 89 % dětí chodí na školní oběd alespoň občas
  • 75 % chodí pravidelně
  • 61 % dotazovaných rodičů má z jídelny dobrý pocit
  • 81 % dotazovaných rodičů je ochotno připlatit za vyšší kvalitu surovin a pestrost pokrmů

Z analýzy systému školního stravování mimo jiné vyplývá, že pokrmy nemají plně dostačující nutriční kvalitu, obsahují nadbytečné množství soli, velké množství pokrmů se vyhazuje a ve školních jídelnách je nedostatek kvalifikovaného personálu. Analýza dále konstatuje, že školní prostředí je jednou ze základních determinant zdraví populace a že školní prostředí zásadním způsobem formuje výživové návyky a chuťové preference dětí a žáků. Analýza velmi správně říká, že systém školního stravování by měl mít kromě funkce sytící a výživové také funkci výchovnou, vzdělávací a sociální.

Dokument také popisuje cestu ke zlepšení současného stavu, kterou nazývá Rekonstrukcí. Za klíčové prvky Rekonstrukce autoři považují 1. Zvýšení kvality podávané stravy, 2. Zlepšení personálního zabezpečení a organizace výdeje stravy, 3. Začlenění školního stravování jako součást vzdělávání, a za 4. Soustavná víceúrovňová evaluace.

Konkrétní závěry projektu představí 20. ledna 2021 na konferenci Skutečně zdravá jídelna Mgr. Alexandra Košťálová ze Státního zdravotního ústavu a Renata Lukášová z Českého Gastronomického Institutu. Detailní program konference a registrační formulář najdete zde.

Zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací