Miniškolka Mateřídouška
Postup v programu
Angažovanost a kultura stravování
                                            
                                            Na naší školce funguje Akční skupina pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve školce a dohodla se na svých dalších aktivitách.   
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            S rodiči a dětmi konzultujeme možnosti zlepšení stravování.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Rodiče jsou informováni o složení pokrmů ve školní jídelně a o aktivitách programu Skutečně zdravá školka. 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.
                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)
                                            
                                            Jídla podávaná dětem neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizujeme používání polotovarů.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin. 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsou  v jídelníčku jasně označeny. 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            V mateřské škole nebo na webu školky jsou k dispozici informace o původu použitých potravin. 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň     jednou ročně vzděláváni v oblasti zdravé výživy a vaření. 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Děti a pracovníci mateřské školy mají přístup k pitné vodě dle svých potřeby po celý den pobytu ve školce. 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Doslazované nápoje jsou nahrazeny nápoji neslazenými.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Školní jídelna mateřské školy absolvovala vzdělávací a informační seminář Analýza školní jídelny a přijala z ní vyplývající doporučení.
                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Vzdělávání o jídle a stravování
                                            
                                            Výuka o jídle, základech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření. 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské zahrady a pracujeme na začlenění aktivit na zahradě do školního vzdělávacího programu. 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            V rámci výuky pořádáme každoroční návštěvy farem.
                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Místní společenství a spolupráce
                                            
                                            Aktivně se snažíme zapojit rodiče žáků a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit, a pořádáme akce na téma udržitelné stravování.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Naše zkušenosti z programu Skutečně zdravá škola sdílíme s ostatními školami, rodiči a veřejností.
                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Angažovanost a kultura stravování
                                            
                                            Školská rada či vedení mateřské školy odsouhlasilo Plán podpory zdravého stravování a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplnění.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Děti se stravují v příjemné a klidné atmosféře tak, aby měly dostatek času si jídlo vychutnat  
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.
                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)
                                            
                                            Minimálně 50 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Minimálně 5 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství – bioprodukt nebo biopotravina. 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Kuřecí maso pochází z vysoce šetrných chovů  nebo alespoň 10 % pochází z ekologických chovů. 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“). 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Ve školní jídelně jsou podávány přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.
                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Vzdělávání o jídle a stravování
                                            
                                            Pro pěstování plodin na školní zahradě používáme pouze ekologicky šetrné postupy. 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Alespoň jednou ročně děti s pedagogy připraví pokrm ze surovin, které sami vypěstovali na školní zahradě. 
                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Místní společenství a spolupráce
                                            
                                            Pořádáme akce s cílem zapojit rodiče dětí a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Angažovanost a kultura stravování
                                            
                                            Ve spolupráci s dodavateli surovin pro školní jídelnu se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu a obalových materiálů.
                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)
                                            
                                            Minimálně 80 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Minimálně 10 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství. 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů (značeno „1“) nebo z ekologických chovů („0“). 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Při přípravě jídelníčků podporujeme zdravou, vyváženou a udržitelnou výživu mj. tím, že do jídelníčku pravidelně zařazujeme minimálně dva bezmasé pokrmy týdně. 
                                        
                                                                                                        
                                                                                                                
                                        
                                            
                                            Školní jídelna při přípravě pokrmů podporuje regionální kulinářské tradice. 
                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                        Vzdělávání o jídle a stravování
                                            
                                            Děti a jejich rodiče se účastní praktických činností pořádaných na místních farmách.
                                        
                                                                                                                                                                                                    Místní společenství a spolupráce
                                            
                                            Rodiče dětí a veřejnost se aktivně podílejí na školních aktivitách v oblasti vaření, zahradničení a spolupráci s místními zemědělci a potravináři.