Mateřská škola Veletiny, okres Uherské Hradiště

Informace

Veletiny 108
68733 Veletiny
Zlínský kraj

www.msveletiny.cz

Postup v programu

Angažovanost a kultura stravování

Na naší školce funguje Akční skupina pro zdravé stravování, která přezkoumala kulturu stravování ve školce a dohodla se na svých dalších aktivitách.
S rodiči a dětmi konzultujeme možnosti zlepšení stravování.
Rodiče jsou informováni o složení pokrmů ve školní jídelně a o aktivitách programu Skutečně zdravá školka.
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Jídla podávaná dětem neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizujeme používání polotovarů.
Alespoň 75 % všech pokrmů je vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin.
Čerstvé, předem nezpracované suroviny a potraviny nakupuje jídelna od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji, pokud jsou dostupné.
Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a všechny sezónní suroviny jsou v jídelníčku jasně označeny.
V mateřské škole nebo na webu školky jsou k dispozici informace o původu použitých potravin.
Pracovníci školní jídelny se zapojují do vzdělávacích a osvětových akcí a jsou alespoň jednou ročně vzděláváni v oblasti zdravé výživy a vaření.
Děti a pracovníci mateřské školy mají přístup k pitné vodě dle svých potřeby po celý den pobytu ve školce.
Doslazované nápoje jsou nahrazeny nápoji neslazenými.
Školní jídelna mateřské školy absolvovala vzdělávací a informační seminář Analýza školní jídelny a přijala z ní vyplývající doporučení.

Vzdělávání o jídle a stravování

Výuka o jídle, základech zemědělství a zásadách zdravé výživy je součástí školního vzdělávacího programu.
Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření.
Zahájili jsme kroky vedoucí k vytvoření školní zelinářské zahrady a pracujeme na začlenění aktivit na zahradě do školního vzdělávacího programu.
V rámci výuky pořádáme každoroční návštěvy farem.

Místní společenství a spolupráce

Aktivně se snažíme zapojit rodiče žáků a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit, a pořádáme akce na téma udržitelné stravování.
Naše zkušenosti z programu Skutečně zdravá škola sdílíme s ostatními školami, rodiči a veřejností.
19/19

Angažovanost a kultura stravování

Školská rada či vedení mateřské školy odsouhlasilo Plán podpory zdravého stravování a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplnění.
Děti se stravují v příjemné a klidné atmosféře tak, aby měly dostatek času si jídlo vychutnat
Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně/kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 50 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji
Minimálně 5 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství – bioprodukt nebo biopotravina.
Kuřecí maso pochází z vysoce šetrných chovů nebo alespoň 10 % pochází z ekologických chovů.
Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů (značeno „1“).
Ve školní jídelně jsou podávány přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR a mořské ryby a plody z udržitelných zdrojů, pokud jsou dostupné.

Vzdělávání o jídle a stravování

Pro pěstování plodin na školní zahradě používáme pouze ekologicky šetrné postupy.
Alespoň jednou ročně děti s pedagogy připraví pokrm ze surovin, které sami vypěstovali na školní zahradě.

Místní společenství a spolupráce

Pořádáme akce s cílem zapojit rodiče dětí a veřejnost do našich pěstitelských a kulinářských aktivit.
11/11

Angažovanost a kultura stravování

Ve spolupráci s dodavateli surovin pro školní jídelnu se snažíme minimalizovat objem biologického odpadu a obalových materiálů.

Kvalita jídla a místo jeho původu (ve spolupráci s naší školní jídelnou)

Minimálně 80 % (v účetní hodnotě) nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
Minimálně 10 % surovin (v účetní hodnotě) pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů (značeno „1“) nebo z ekologických chovů („0“).
Při přípravě jídelníčků podporujeme zdravou, vyváženou a udržitelnou výživu mj. tím, že do jídelníčku pravidelně zařazujeme minimálně dva bezmasé pokrmy týdně.
Školní jídelna při přípravě pokrmů podporuje regionální kulinářské tradice.

Vzdělávání o jídle a stravování

Děti a jejich rodiče se účastní praktických činností pořádaných na místních farmách.

Místní společenství a spolupráce

Rodiče dětí a veřejnost se aktivně podílejí na školních aktivitách v oblasti vaření, zahradničení a spolupráci s místními zemědělci a potravináři.
0/8

Blog

  • Svačinový bar

    17. 04. 2024

    První dubnový svačinový bar obsahoval domácí špaldový perník, míchaná vajíčka z volného chovu, BIO jogurt s přesnídávkou, dva druhy domácího pečiva, farmářské...

    Celý článek
  • Bylinky

    16. 04. 2024

    Děkujeme všem, kteří nás obdarovali čerstvými bylinkami. Petrželku paní kuchařka použila do vývaru. Máta nám posloužila při výrobě domácího sirupu

    Celý článek
  • Svačina na zahradě

    12. 04. 2024

    Teplé jarní sluníčko, nás vyhnalo na zahradu, kde byla pro děti připravena svačina. Děti si pochutnaly na celozrnném špaldovém perníku, ovoci, BIO čerstvém mléku a čaji...

    Celý článek
  • Sluníčko nás vyhnalo na zahrádku

    11. 04. 2024

    Tento týden si děti vysadily do záhonků rannou mrkev, petržel, hrášek, cibuli. Do bylinkových truhlíků přibyl libeček a pažitka, kterou dětem daroval místní občan....

    Celý článek
  • Nesem nesem Mařenu

    15. 03. 2024

    Podporujeme děti v dodržování tradic a právě nosení Mařeny je nezbytnou součástí Veletin. Bude již jaro nebo nás zima ještě potrápí ???

    Celý článek
  • Stimulace chodidel

    13. 03. 2024

    Dnes si děti zahrály na vodníka. Každý měl za úkol vylovit nohama rybky z jezírka. Úkol to vůbec nebyl jednoduchý, ale pro dětské nohy prospěšný. Na závěr se děti...

    Celý článek
  • Sázíme fazolky

    08. 03. 2024

    V zemi malé semínko, spinká jenom malinko. Když sluníčko zasvítí, začně pěkně klíčiti. Klíčí stále výš a výš, až poupátko uvidíš. A pak...

    Celý článek
  • Slavíme zdravě

    07. 03. 2024

    Děkujeme za výborné občerstvení mamince od Tomáška, který slavil svátek. Pro kamarády ve školce upekli muffiny a připravili ovoce.

    Celý článek
  • Svačinový bar 3

    05. 03. 2024

    Pravidělně zařazujeme do jídelníčku svačinový bar. U dětí je velmi oblíbený. Tentokrát paní kuchařka dětem připravila BIO pohankvou kaši s BIO povidly a kešu ořechy,...

    Celý článek
  • Selské kuře

    01. 03. 2024

    Každý měsíc se naše paní kuchařka vydává do Ostrožské Nové Vsi, aby vyzvedla to nejlepší masíčko pro naše nejmenší strávníky. Spolupráce s Řeznictvím U Kusáků...

    Celý článek
  • Příroda pod lupou

    29. 02. 2024

    Dnes jsme se vydali pozorovat přírodu pěkně z blízka. Děti objevovaly stopy zvěře, první jarní květiny nebo malé živočichy ukryté v trávě. Za velkou podívanou stála...

    Celý článek
  • Kurz kvasového chlebu v Bistrotéce Valachy

    18. 02. 2024

    Naše paní kuchařka absolvovala kurz kvasového pečení, aby mohla dětem připravovat domácí pečivo. Na kurzu se dozvěděla spoustu zajímavých informací a rad jak na...

    Celý článek
  • Narozeniny oslavujeme zdravě

    16. 02. 2024

    Leontýnka k narozeninám přinesla domácí müsli tyčinky s ořechy. Moc děkujeme

    Celý článek
  • Ve zdravém těle, zdravý duch

    16. 02. 2024

    Pobyt v lese přispívá ke zlepšení imunitního systému a zvýšení duševní pohody.

    Celý článek
  • Poklady Slovácké kuchyně - Pěry

    16. 02. 2024

    Když naše paní kuchařka otevře knížku Tradiční pokrmy Slovácka, začne pečlivě vybírat pokrm, který by připravila dětem. Kombinuje chutě dětí se surovinami od našich...

    Celý článek
  • Mini pizza

    14. 02. 2024

    Pizza je u dětí velmi oblíbená a tak ji paní kuchařka zařadila do jídelníčku .Naši pizzu jsme připravovali ze špaldové mouky. Děti si ji samy ozdobily a k odpolední...

    Celý článek
  • Jahody z fašanku

    13. 02. 2024

    Lyofilizované jahody z fašanku Dnes si děti ozdobily krupicovou kaši jahůdkami, které jsme dostali od Terezčiny maminky při obchůzce masek po vesnici. Moc děkujem :)...

    Celý článek
  • Boží milosti

    07. 02. 2024

    Naše paní kuchařka Radečka nás pozvala do kuchyně, abychom si společně připravili Boží milosti, které jsou tradičním pokrmem na fašankových obchůzkách. Děti s paní...

    Celý článek
  • Jak chutná Rakousko

    02. 02. 2024

    Děti měli možnost poznat chutě a pokrmy typické pro Rakousko. Paní kuchařka již od brzkých ranních hodin táhla bio hovězí žebra z farmy Salers od pana Orlovského, který...

    Celý článek
  • Potravinová pyramida

    25. 01. 2024

    Jak nám zdravé potraviny prospívají? A jak nám ty nezdravé škodí? S dětmi jsme si společně ve školce vyrobili potravinovou pyramidu, abychom si uvědomili, které potraviny...

    Celý článek
  • Maltaše

    24. 01. 2024

    Starodávný moravský recept našich babiček, který jsme objevili v kuchařce tradičních pokrmů na Slovácku. Rádi dětem představujeme pokrmy našich babiček. Přikládáme...

    Celý článek
  • Klíčení

    24. 01. 2024

    Klíčky jsou super potravinou plnou vitmínů a minerálů. S dětmi jsme si vytvořili klícčící misku a začali s výsevem. Pro naše klíčení jsme vybrali semínka od firmy...

    Celý článek
  • Svačinový bar 2

    16. 01. 2024

    Lednový svačinový bar byl plný dobrot. Domácí špaldové pečovo. Perník ze špaldové mouky s povidly od pana Tykala. Mléčné výrobky v BIO kvalitě, které nám dodává...

    Celý článek
  • Slavnostní vánoční menu

    22. 12. 2023

    Vánoce přišly i do naší školky. S dětmi jsme prožili den v mateřské škole stejně jako oni doma prožívají se svými rodiči, sourozenci a blízkými. Ve slavnostním oblečení...

    Celý článek
  • Sněhuláci

    19. 12. 2023

    Pořád nesněží, nebo je sněhu málo? Vyrobíme si tedy sněhuláka z kuliček z datlové pasty, semínek a kokosu. Kuličky pak posloužily jako ochutnávka pro rodiče na vánoční...

    Celý článek
  • Švestka v čokoládě

    14. 12. 2023

    Adventní úkol Skutečně zdravé školy na 14. prosince zněl, abychom namáčeli sušené švestky v rozpuštěné čokoládě a hned ochutnávali. Paní kuchařka nám připravila...

    Celý článek
  • Svatá Lucie noci upije, ale dne nepřidá

    13. 12. 2023

    Adventní kalendář nám oznamoval, že nás navštíví ve školce svatá Lucie – bíle oděná osoba s pomoučeným obličejem a velkým papírovým nosem, která pírkem kontroluje...

    Celý článek
  • Černá hodinka s bylinkový čajem

    12. 12. 2023

    Dalším adventním úkolem byla ochutnávka a poznávání bylinek podle vzhledu a vůně. Z černého bezu, lípy, rakytníku, máty, směsi bylinek na kašel a rýmu od firmy Sonnentor...

    Celý článek
  • Mikuláš

    05. 12. 2023

    Mikuláš

    Celý článek
  • Ochutnávka svačinky pro rodiče

    16. 11. 2023

    Některé z pokrmů, které naše paní kuchařka připravuje v souladu se zásadami Skutečně zdravé školy, neznají ani rodiče našich dětí. Proto jsme se rozhodli, že jim...

    Celý článek
  • Snídaňový bar

    15. 11. 2023

    Když jsme začínali s tímto způsobem stravování u dětí, netušili jsme, jakého úspěchu s tím u dětí dosáhneme. První snídaňový bar byl ze strany dětí trošičku...

    Celý článek
  • Zavařování červené řepy

    14. 11. 2023

    S blížícím se zimním obdobím se naše paní kuchařka rozhodla, že pro zajištění salátů pro děti v době nedostatku čerstvé zeleniny, našim dětem do školky zavaří...

    Celý článek
  • Nakládání zelí z farmy

    10. 11. 2023

    Nakládání zelí Co je lepšího než zelí od našeho dodavatele zeleniny Rodinné farmy Tykalovi? A jak nejlépe takové zelí uchovat pro děti? Naše paní kuchařka Radka...

    Celý článek
  • Moštárna Hostětín

    23. 10. 2023

    S dětmi jsme se vydali na dalekou cestu do Hostětína na jablečnou farmu. Dozvěděli jsme se o jednotlivých odrůdách jablíček, včetně těch starých, které už se v každém...

    Celý článek
  • Svačinový bar

    27. 09. 2023

    Velká novinka na děti čekala hned na začátku týdne. Paní kuchařka připravila dětem svačinku formou rautu. Kde si děti mohly nabídnout paní kuchařkou ráno upečené...

    Celý článek
  • Návštěva Farmy Salers 20. 9. 2023

    22. 09. 2023

    Podzimní počasí nám ještě umožnilo vydat se navštívit místního chovatele masného skotu Salers. Pan majitel na nás čekal již na pastvinách, aby nás nejen seznámil s...

    Celý článek
  • Chutě a vůně podzimu

    20. 09. 2023

    V našich jídlech se odráží aktuální sezónní suroviny z nichž připravujeme dětem skutečně zdravé pokrmy. Rodinná farma Tykalovi nám dováží mrkev, řepu, brambory,petržel,...

    Celý článek
  • Letní kemp v Eko centru Na Pasece Zlín

    19. 09. 2023

    Letní kemp v Eko centru na pasece Zlín dne 17.7.-19.7. jsem se zúčastnila kurzu vaření s Járou Bonnem v Lesní školce na Velíkové ve Zlíně. Při letním kempu...

    Celý článek
Zpět na výpis